nederland

Waarom VNL de subsidie opstrijkt die was bestemd voor de PVV

Door Eric Vrijsen - 15 januari 2016

De partij VoorNederland (VNL) krijgt binnenkort ruim vier ton subsidie overgemaakt die oorspronkelijk was bestemd voor de PVV. Geert Wilders is onthutst en Bram Moszkowicz voelt zich misbruikt.

‘Volgende week wordt het geld overgemaakt. Dat hebben we zwart op wit,’ zegt penningmeester Johan Driessen van Voor Nederland (VNL), de partij die beoogd leider Bram Moszkowicz aan de kant schoof.

Het gaat om de subsidie van Binnenlandse Zaken in het kader van de Wet Financiering Politieke Partijen: 428.000 euro. Ruim de helft van dat bedrag – 258.000 euro – was eigenlijk bestemd voor de PVV, maar omdat deze partij slechts één lid telt – Geert Wilders zelf – voldoet ze niet aan de voorwaarden en ontvangt ze geen financiële steun van de overheid.

Onthutst

Geert Wilders toonde zich woensdag onthutst toen Elsevier hem op de hoogte stelde, dat ‘zijn’ subsidie nu naar concurrent VNL gaat. Hij zei de kwestie eerst te willen bestuderen, maar zijn eerste reactie was: ‘Ik vind eigenlijk dat geen enkele partij subsidie van de staat moet ontvangen.’

Om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse subsidie van Binnenlandse Zaken moet een partij op de peildatum van 1 januari minimaal duizend partijleden hebben én in de Tweede of Eerste Kamer vertegenwoordigd zijn.

Er is subsidie voor de partij zelf en eventueel ook voor een jongerenorganisatie en voor een wetenschappelijk instituut. Na elke verkiezing wordt bekeken welke partijen in de Kamer zijn vertegenwoordigd: zij ontvangen een basisbedrag van 175.000 euro.

Daarnaast ontvangen zij voor elke behaalde zetel een toeslag van ruim 50.000 euro. Indien naderhand Kamerleden hun partij verlaten, kunnen zij aanspraak maken op een proportioneel deel van het basisbedrag, plus 50.000 euro per zetel.

Voorwaarden

Joram van Klaveren en Louis Bontes werden in 2012 voor de PVV in de Kamer gekozen. Vorig jaar werd eerst Bontes uit de fractie gezet en kort daarna stapte Van Klaveren op. Zij richtten samen met voormalig PVV-Kamerlid Johan Driessen – een oud-advocaat met ervaring in financiële kwesties – VNL op. Later sloot ook een andere prominente PVV-afvallige Laurence Stassen, oud-Europarlementariër en Limburgs Statenlid, zich aan.

Indien de PVV aan de subsidievoorwaarden had voldaan, zou VNL slechts een deel van het basisbedrag van 175.000 euro hebben gekregen. Aangezien de PVV niet aan de voorwaarden voldoet, maakt PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) nu het volledige basisbedrag van 175.000 euro over aan VNL.

Omdat voor een wetenschappelijk instituut eenzelfde regeling geldt – basisbedrag van 123.000 euro dat jaarlijks klaarligt voor de PVV, mits die partij aan de voorwaarden voldoet – ontvangt VNL ook dit bedrag in zijn geheel. VNL heeft met het ‘Adam Smith’-instituut een wetenschappelijk bureau.

Blij

Bram Moszkowicz zei woensdag tegen Elsevier dat VNL hem heeft misbruikt om de limiet van duizend leden te halen. ‘Voordat ik bij VNL kwam, had de partij 20 leden. Nu zijn dat er ruim duizend.’

Moszkowicz zei dat het VNL-bestuur hem heeft gebruikt om de limiet te bereiken en dat hij daarom zelf uit de partij is gestapt, in plaats van te zijn ontslagen.

Penningmeester Johan Driessen zegt dat die redenering niet opgaat: ‘Na woensdag heeft een aantal leden opgezegd vanwege het vertrek van Moszkowicz, maar we kregen er ook weer nieuwe leden bij. Ook uit de mails die wij ontvangen, blijkt dat onze leden blij zijn met deze ontwikkeling.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.