nederland

Brexit: geen drama voor Britten, wel voor Nederland

Door Servaas van der Laan - 27 februari 2016

Een vertrek uit de Europese Unie (EU) zal economisch gezien geen grootschalige gevolgen hebben voor Groot-Brittannië. Voor Nederland ligt dat net even anders.

Of de Britten nu wel uit de EU stappen of niet, financieel gezien zal het niet veel verschil uitmaken. De EU-kritische denktank Open Europe rekende de verschillende scenario’s door en kwam tot de conclusie dat een Brexit in het beste geval 1 tot 2 procent economische groei zal opleveren en in het slechtste geval een vergelijkbaar percentage aan verval.

‘Het is niet zo dat Groot-Brittannië opeens een Noord-Korea wordt, maar het wordt ook niet gelijk een Hong Kong,’ zegt Nina Schick van Open Europe in een interview met Elsevier.

Nederlands belang

Voor Nederland is het hoe dan ook zaak om de Britten binnen de EU te houden, legt politiek commentator Syp Wynia uit. Als de Britten vertrekken, verliest Nederland een belangrijke partner die erg op ons lijkt, terwijl de EU steeds meer uitbreidt naar landen waar we veel minder mee hebben. ‘Er ontstaat een Europese Unie die steeds minder lijkt op onszelf, en die belangen dient die wij op prijs stellen.’

Het is dus vooral voor Nederland belangrijk dat de Britten tegen een Brexit zullen stemmen. Maar gaat dit ook gebeuren. Volgens Schick hangt veel af van de vraag of de gematigde jongeren naar de stembus te lokken zijn.

Volgens Wynia is die kans niet groot. ‘Dat heeft te maken met de dynamiek van referenda dat mensen die er vanaf willen, die eruit willen in dit geval, die hebben een stevigere motivatie om naar de stembus te gaan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.