nederland

Bussemaker pleit voor opleiding tot ‘polderimam nieuwe stijl’

Door Thomas Borst - 18 februari 2016

Minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs wil de beroepsopleiding tot imam en geestelijk verzorger opnieuw lanceren in Nederland. De enige studie in Nederland waarbij de studenten werden opgeleid tot imam verdween drie jaar geleden omdat de opleiding te duur was en te weinig studenten de studie afmaakten.

Nu wil Bussemaker de studie nieuw leven inblazen, schrijft Trouw donderdag. De hogescholen Inholland, Windesheim en Vrije Universiteit voeren gesprekken over een herstart. Hogeschool Inholland stopte in 2013 met de imamopleiding, omdat de studie verlieslijdend was.

Rutte

Het idee voor de zogeheten polderimams kwam in 2006 van premier Mark Rutte (VVD), hij was destijds staatssecretaris van Onderwijs. Rutte hoopte met de lancering van de opleiding dat moslims beter zouden integreren in de Nederlandse cultuur. Moskeeën hoefden op die manier ook geen imams meer uit het buitenland op te halen.

De plannen werden nauwelijks gerealiseerd, want slechts één van de studenten die aan de opleiding was begonnen, vond uiteindelijk werk uit imam. Toch wil Bussemaker de opleiding herstarten, omdat er vanuit de opleiding grote vraag blijft bestaan voor een goede opleiding.

‘Nieuwe stijl’

De opleiding zou de geestelijken moeten opleiden tot ‘polderimam nieuwe stijl‘. Dat hoeft volgens Bussemaker niet per definitie een theoloog te zijn. ‘Ook buiten de moskee zijn mensen met kennis van islamitische theologie nodig’,  licht ze toe in het dagblad.

Zo moet het mogelijk worden om een imam-traject in de vorm van een minor of major te volgen als onderdeel van een opleiding pedagogiek. Andersom moet er ook een mogelijkheid komen om binnen de imam-opleiding een studieonderdeel te kiezen op een ander vakgebied. De eerdere studie was een vierjarige hbo-opleiding, maar de nieuwe studie zal korter duren.

Bussemaker hoopt dat de nieuwe opleiding een ‘medicijn tegen radicalisme’ kan worden. Ze constateert dat Nederlandse imams de jongere moskeebezoekers nog veel kunnen leren. ‘Ze zoeken iemand die hen moreel de weg kan wijzen. Iemand die grenzen trekt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.