nederland

De oplossing van Jesse Klaver: legale route voor migranten

Door Elif Isitman - 09 februari 2016

Er moet een legale en veilige route naar Europa komen voor migranten. Om te beginnen moet een klein half miljoen gebruik kunnen maken van deze route.

Dat zei GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdagavond. Hij wil op die manier voorkomen dat migranten zich genoodzaakt voelen in levensgevaarlijke bootjes te stappen om van Turkije via de Egeïsche Zee naar Griekenland te varen.

Snelle integratie

In de tussentijd zou Europa zich dan ‘georganiseerder’ moeten voorbereiden op hun komst. Klaver wil dit regelen via een al bestaand opvangprogramma van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Die registreert, identificeert en selecteert migranten die vervolgens legaal een plek kunnen krijgen. Klaver wil dat dat programma wordt uitgebreid.

‘We moeten ervan uitgaan dat komend jaar weer een miljoen vluchtelingen Europa binnenkomen,’ zegt Klaver. De GroenLinks-leider wil de route beginnen voor de 460.000 migranten waar UNHCR nu al een permanente plek voor zoekt. Voor de migranten die binnenkomen, wil Klaver snellere integratie: ‘Dat betekent direct de mogelijkheid om te werken en onderwijs te volgen’.

Meer geld

Daarnaast wil hij meer geld voor de opvang van vluchtelingen in de regio. De Verenigde Naties hebben om 9 miljard gevraagd, en vorige week werd in Londen ‘slechts’ 7 miljard beloofd. ‘De geschiedenis leert dat een deel van de beloften niet daadwerkelijk betaald wordt,’ aldus Klaver. Hij sprak verder zijn steun uit voor het Europese herverdelingsplan, dat tot dusver slechts moeilijk van de grond komt.

Klaver wil dat de staten die weigeren een sanctie opgelegd krijgen. Ook wil hij financiële steun voor Griekenland om de selectie voor herverdeling van migranten over andere EU-lidstaten ‘doelmatiger’ te organiseren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.