nederland

Dijkhoff neemt nieuwe maatregelen aan de grens

Door Tom Reijner - 08 februari 2016

Staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD) neemt nieuwe maatregelen tegen de niet aflatende migratiestroom. Voertuigen die de Nederlandse grens over willen, krijgen te maken met strengere controles.

De marechaussee gaat het mobiele grenstoezicht aanpassen om mensensmokkel beter te kunnen aanpakken. De situatie is veranderd, nu er een toename zichtbaar is van het aantal smokkelaars en kansloze migranten.

Geen kans

Het verkeer moet langzamer rijden bij grensovergangen waar eenheden actief zijn, zodat de marechaussee beter kan kijken wie er precies in een voertuig zitten. Op die manier kunnen mensensmokkelaars en eventueel aanwezige migranten eruit worden gepikt.

Het gaat hier volgens de staatssecretaris om mensen die geen enkele kans maken op asiel in Nederland, is naar eigen zeggen zijn afspraak met de Koninklijke Marechaussee. Dat betekent wel dat het aantal files bij de grens mogelijk toeneemt, omdat het verkeer door de controles langzamer moet rijden.

Arrestaties

De marechaussee gaat bij het tegenhouden van bepaalde auto’s af op ervaring, signalen en andere informatie die zij ontvangt. Mensen die worden verdacht van mensensmokkel worden meteen aangehouden, waarna verder onderzoek volgt.

Volgens de Rijksoverheid is de aanpak succesvol. Het aantal arrestaties van mensensmokkelaars is sinds de uitbreiding van de controles gestegen van 14 naar gemiddeld 23 per maand.

De Marechaussee heeft vorig jaar ongeveer 330 verdachten aangehouden op verdenking van mensensmokkel, dat zijn er zestig meer dan het jaar ervoor.

Matrixborden

Daarnaast wordt aan migranten uit veilige landen en degenen die elders al asiel aanvroegen, meteen gemeld dat zij geen kans maken op een status, aldus Dijkhoff. Het mobiele toezicht, dat vorig jaar werd uitgebreid in verband met de grote toestroom van asielzoekers, wordt niet groter.

Er komt dus niet meer toezicht bij. Alleen de werkmethode wordt aangepast. Het verkeer zal via matrixborden boven de snelweg worden gewaarschuwd om langzamer te rijden. Van tevoren wordt niet aangegeven waar de verscherpte controles plaatshebben, om mensensmokkelaars niet op andere gedachten te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.