nederland

Dijkhoff over werkgeversplan: ‘Bom maakt geen onderscheid’

Door Tom Reijner - 19 februari 2016

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) ziet geen heil in het plan van de werkgevers om alleen nog maar asielzoekers op te vangen die ook echt kans maken op een baan. Deze manier van selecteren gaat volgens hem niet op.

‘Een bom maakt geen onderscheid tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden,’ zegt Dijkhoff. Iemand krijgt een vluchtelingenstatus als hij ergens niet veilig is. Daarbij zijn onder vluchtelingen ook kinderen, voor wie het niet mag uitmaken of ze wel of niet ‘een pappa hebben die iets kan’.

Aan de slag

Dijkhoff zei in een reactie op het asielplan van de werkgeversorganisatie, voorafgaand aan de ministerraad, dat mensen met een vluchtelingenstatus wel zo gauw mogelijk aan de slag moeten. Op die manier kunnen ze iets bijdragen aan de samenleving, aldus de staatssecretaris.

Volgens werkgeversvoorman Hans de Boer zijn de aantallen asielzoekers ‘zo groot geworden dat opvang en integratie in de verdrukking komen en we gedwongen zijn om de kansen op deelneming aan de samenleving een rol te laten spelen bij het toekennen van een legale status’.

Asielstroom

In De Telegraaf zei hij vanochtend dat’ je in die test kijkt of iemand kans maakt in onze westerse samenleving, op de arbeidsmarkt, cultureel. Die kansrijke mensen laat je komen.’ De asielzoekers die volgens de selectieprocedure geen goede kans op een baan maken, moeten worden opgevangen in landen als Turkije. Europa moet die opvang dan wel betalen, zegt De Boer.

In 2015 hield VNO-NCW – samen met organisaties als het COA – vol dat de asielstroom veel hoogopgeleide arbeidskrachten naar Nederland zou brengen. Dat zou moeten helpen om personeelstekorten in technische en ict-functies op te lossen. De Boer zei in oktober dat hij zelfs asielzoekers die nog wachten op een verblijfsvergunning aan het werk wilde krijgen. ‘Er moet een ruimhartig en warm onthaal komen,’ zei de VNO-NCW-topman destijds.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.