nederland

Gold er nou wel of geen noodbevel bij azc-avond Luttelgeest?

Door Lilit Martirosova - 23 februari 2016

Het noodbevel op basis waarvan media eind januari werden weggehouden bij een azc-informatiebijeenkomst in Luttelgeest, is nooit officieel afgekondigd. Aucke van der Werff, burgemeester van Noordoostpolder, zegt dat het berust op een ‘misverstand’.

Dat meldt Omroep Flevoland maandagavond. Volgens de burgemeester was het niet de bedoeling een noodbevel af te kondigen om de pers weg te houden bij de informatieavond over de komst van een asielzoekerscentrum (azc).

De uitspraken van de burgemeester wekken de verbazing van lokale raadsleden. Vlak na de gebeurtenis zei Van der Werff nog dat er een noodbevel was afgekondigd omdat hij vreesde voor ongeregeldheden. Ook konden bewoners zich alleen zonder media volgens hem vrijelijk uitspreken over de komst van een azc.

‘Grove inbreuk’

Eind januari haalde Luttelgeest, een dorp in de gemeente Noordoostpolder, het nieuws toen onder anderen verslaggevers van Omroep Flevoland werden weggestuurd bij de informatieavond. De omroep kondigde aan naar de rechter te stappen vanwege ‘een grove inbreuk op de persvrijheid’.

De burgemeester zegt dat op de bewuste avond een misverstand was ontstaan met de politie. Een politieagent stuurde journalisten weg en sprak van een noodbevel, terwijl dat niet was afgekondigd.

Op de website van de gemeente stond een tekst van een noodbevel en een plattegrond van het uitgestrekte gebied waar het bevel gold. Volgens Van der Werff was dit een concepttekst.

De burgemeester is de enige die zo’n noodbevel mag afkondigen. Het bevel hield in dat alleen direct omwonenden met een uitnodiging het gebied mochten betreden.

De burgemeester had een dergelijk bevel wel klaarliggen ‘voor het geval het nodig was’. Toen duidelijk werd dat de agent tegen verslaggevers van Omroep Flevoland had gezegd dat er een noodbevel van kracht was, is op het gemeentehuis besloten om het dan toch maar in werking te laten treden.

Oudste opvangcentra

Luttelgeest heeft al sinds 1987 een azc, gevestigd in een voormalig recreatiepark. Het is een van de oudste opvangcentra in Nederland. Tijdens de bijeenkomst op 28 januari werd gesproken over een mogelijk tweede azc in de gemeente.

Luttelgeest besloot na de informatieavond af te zien van het verwelkomen van nog eens 450 extra vluchtelingen. Op dit moment worden er 1.400 asielzoekers opgevangen in het azc in het dorp dat ongeveer 2.500 inwoners telt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.