nederland

Grondactie? Op Rutte hoeven de Turken niet te rekenen

Door Tom Reijner - 17 februari 2016

Nederland is geen voorstander van ingrijpen met grondtroepen in Syrië. Premier Mark Rutte (VVD) vindt de situatie er op dit moment te chaotisch voor.

‘Dit lijkt me geen logische volgende stap,’ zei hij woensdag. Rutte benadrukte dat de situatie in het door een burgeroorlog getroffen land complex is, en dat er geen overhaaste stappen moeten worden genomen. Nederland laat sinds dinsdag bommen vallen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Strategie

Turkije voelt wel voor een grondoperatie in het noorden van Syrië, een die overigens niet zozeer tegen IS zal zijn gericht, maar meer tegen de Syrische Koerden. Een opmars naar Azaz, een Syrisch plaatsje niet ver van de grens met Turkije, moet worden verijdeld, vindt Ankara.

Maar zo’n operatie heeft heel wat voeten in de aarde, aangezien Turkije wil dat ook andere bondgenoten meedoen. Saudi-Arabië bijvoorbeeld heeft er wel oren naar. Tijdens een telefoongesprek dinsdag tussen koning Salman en de Turkse president is deze optie vast ter sprake gekomen.

Erdogan maakte nadien duidelijk dat de aanvallen de Syrische Koerden de komende tijd gewoon blijven doorgaan. Hij herhaalde nog maar eens dat de NAVO-bondgenoot Amerika moet kiezen tussen Turkije of de YPG-milities.

Bufferzone

De Turken en Saudiërs zijn uitgesproken tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad, en zien de Russische luchtacties, die Assads regime steunen, met lede ogen aan.

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zijn er naast Saudi-Arabië ook ‘enkele Europese bondgenoten’ geïnteresseerd, maar bestaat er geen ‘consensus’. Ankara voelt zich bedreigd door de opmars van de Syrische regeringstroepen, en de YPG-milities (de Syrische Koerden).

De Turkse regering wil een veiligheidszone instellen langs de grens in Syrië. De zone op Syrisch grondgebied van 10 kilometer breed zou gevrijwaard moeten zijn van gewelddadigheden, gaf vicepremier Yalcin Akdogan eerder vandaag aan.

Rusland is tegen het plan, omdat dit ingaat tegen de soevereiniteit van Syrië. Moskou zegt dat zo’n zone niet kan worden afgebakend zonder dat Damascus daar nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.