nederland

Militaire Willems-Orde voor commandotroepen voor inzet Afghanistan

Door Thomas Borst - 08 februari 2016

Het Korps Commandotroepen krijgt op 15 maart de Militaire Willems-Orde, de hoogste dapperheidsonderscheiding. De militairen worden onderscheiden voor hun ‘buitengewone inzet’ bij de missies in Afghanistan.

De Rijksvoorlichtingsdienst maakt bekend dat Koning Willem-Alexander de onderscheiding op  15 maart zal uitreiken op het Binnenhof in Den Haag. Het elitekorps wordt geprezen voor ‘uitstekende daden van moed beleid, en trouw’ in Afghanistan.

Er wordt gesproken van een ‘nieuwe generatie oorlogshelden’ nadat majoor Gijs Tuinman de Militaire Willems-Orde in 2014 in ontvangst nam. In 2009 kreeg Marco Kroon de dapperheidsonderscheiding voor zijn leidinggevende optreden als officier bij vuurgevechten in Afghanistan.

De Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding. Erfprins Willem-Frederik van Oranje-Nassau was de eerste die de onderscheiding kreeg. Hij werd erkend voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon. In totaal is de onderscheiding meer dan zesduizend keer uitgereikt.

Taken

Het Korps Commandotroepen is een speciale eenheid van de Koninklijke Landmacht. Binnen Defensie valt het Korps Commandogroepen onder het Commando Landstrijdkrachten. Zij vochten in Afghanistan tegen terreurgroep Taliban. De taken van de speciale eenheden zijn verkenningen, om informatie te vergaren over vijandig gebied, aanvalsresultaten of dreiging.

Ook voeren zij offensieve acties uit zoals hinderlagen, sabotage en aanwijzen van doelen. Het Korps Commandotroepen biedt ondersteuning aan militaire bondgenoten in de vorm van adviezen en trainingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.