nederland

Moordenaar Els Borst bekent: het was een ‘goddelijke opdracht’

Door Elif Isitman - 04 februari 2016

De verdachte van de moord op oud-minister Els Borst van Volksgezondheid, Bart van U. heeft voor de rechtbank een bekentenis afgelegd. Hij gaf donderdag toe Borst te hebben vermoord.

Hij noemt de moord ‘een goddelijke opdracht’. Hij zegt het te hebben gedaan omdat Borst verantwoordelijk was voor de euthanasiewet.

Opwelling

De uit een orthodox-christelijk milieu afkomstige Van U. heeft gezegd dat hij op de fiets van Rotterdam naar het huis van Borst in Bilthoven was gegaan. Daar wachtte hij Borst op om haar uiteindelijk van het leven te beroven.

Volgens zijn advocaat Noëlle Pieterse heeft Van U. Borst waarschijnlijk gedood in een opwelling. Hij zou niet naar het huis van de oud-minister zijn gekomen met het vooropgezette plan haar te doden.

Van U. gaf zijn verklaring achter gesloten deuren. De enige aanwezigen waren zijn advocaat, rechters en de rechter-commissaris. Donderdagochtend gaf hij aan dat hij een verklaring wilde afleggen. Tot op dat moment beriep hij zich consequent op zijn zwijgrecht.

Schokkend

D66-leider Alexander Pechtold noemt het motief van Van U. ‘schokkend en confronterend’. ‘Mijn meest bange vermoedens zijn vandaag helaas waarheid geworden. Els is om het leven gebracht vanwege haar maatschappelijke politiek baanbrekende werk op het gebied van euthanasie. Die gruwelijke werkelijkheid maakt het nog moeilijker haar dood een plek te geven,’ aldus Pechtold in een verklaring.

Els Borst werd in februari 2014 op 81-jarige leeftijd dood aangetroffen in de garage bij haar huis in Bilthoven. Pas een aantal dagen na de dood van de oud-minister werd duidelijk dat het ging om een misdrijf. In september afgelopen jaar kwam aan het licht dat zij door heftige steekwonden om het leven is gekomen.

Van U. kwam pas in januari 2015 op het netvlies van justitie, nadat DNA-materiaal op de plaats-delict overeen bleek te komen met DNA dat werd gevonden na de moord op de zus van Van U, Loïs van Urk, in haar flat in Rotterdam. Ook zij kwam door messteken om het leven.

Verward

Naast het bekennen van de moord, geeft van U. donderdagochtend ook toe dat hij in de periode voorafgaand aan de moord verschillende keren bij Borst aan de deur is geweest. Borst sprak toen zelf al een aantal keer van confrontaties met een ‘verwarde man’.

Een psychiatrisch rapport over Van U. van het Pieter Baan Centrum zou waarschijnlijk over twee weken klaar zijn. Het Openbaar Ministerie wilde Van U. na zijn bekentenis opnieuw twee weken laten opnemen, zodat zijn bekentenis kon worden meegenomen in de eindconclusie, maar de rechtbank heeft dat verzoek afgewezen.

Van U. zelf voelde ook niets voor een opname. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor eind maart.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.