nederland

Nederland één van de gunstigste landen om ziek of werkloos te zijn

Door Lilit Martirosova - 16 februari 2016

Uitkeringen voor zwangeren, zieken en werklozen zijn in Nederland goed geregeld: Nederland heeft één van de meest genereuze regelingen voor sociale voorzieningen in Europa.

Dit concludeert het op donderdag verschenen onderzoek van Glassdoor Economic Research. Nederland staat in het rapport op de vierde plek van landen in Europa die goed scoren op het gebied van gunstige sociale voorzieningen. Denemarken, Frankrijk en Spanje scoren het hoogst. Het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Ierland het laagst.

Factoren

In het onderzoek zijn 14 Europese landen met elkaar vergeleken door te kijken naar de werkloosheidsuitkeringen, zwangerschapsverlof, vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte, vaderschap en vaderschapsverlof.

De resultaten zijn vergeleken met de situatie in de Verenigde Staten. Daar is het erg slecht gesteld met de sociale voorzieningen, Amerika blijft zelfs achter bij het land met de minst gunstige sociale voorzieningen binnen de EU.

Nederland genereus

De regeling voor betaald ziekteverlof is in Nederland het gunstigst van heel Europa. Werknemers krijgen maximaal 104 weken 70 procent van hun salaris doorbetaald.

Glassdoor hoofdeconoom Andrew Chamberlain: ‘Geen enkele overheid heeft een onbeperkt budget, maar Nederland is bijzonder genereus wanneer het bijvoorbeeld om betaald ouderschapsverlof en ziekteverlof gaat.’

Werkloos

In financieel opzicht is Denemarken het gunstigste land in Europa om werkloos te zijn. Daar heeft iemand twee jaar lang recht op 90 procent van het laatst verdiende loon. Ook Nederland en België bieden gunstige voorwaarden op dit gebied.

In Europa ben je het slechtst af als werkloze in het Verenigd Koninkrijk. Het land biedt de laagste werkloosheidsuitkering: van 66 tot 84 euro per week voor een periode tot 26 weken.

Vaderschapsverlof

Elk EU-land moet vrouwen ten minste een zwangerschapsverlof van 14 weken aanbieden, maar het valt op dat er geen wettelijk beleid is voor vaderschapsverlof in de EU. Duitsers, Ieren en Zwitsers bieden nieuwe vaders zelfs helemaal niets.

Finland voert met een ruime marge de lijst aan. Nieuwe vaders komen daar in aanmerking voor 45 werkdagen verlof, gevolgd door Spanje en Frankrijk waar nieuwe vaders tussen de tien en vijftien dagen vrij krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.