nederland

Nederland stuurt extra marechaussees naar buitengrenzen

Door Elif Isitman - 10 februari 2016

Nederland gaat meer mensen inzetten om te helpen bij het bewaken van de Europese grenzen. Het gaat in totaal om ongeveer 250 tot 300 mensen die deel gaan uitmaken van grensbewakingsteams.

Dat liet staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel woensdag aan de Tweede Kamer weten. De teams moeten ‘snel en flexibel’ worden ingezet bij grensbewaking, daar waar nodig is.

Migratiestroom

Het grootste gedeelte van de teams bestaat uit marechaussees. Ze moeten helpen bij de bestrijding van mensensmokkel, terrorisme en andere grensoverschrijdende criminaliteit en worden vanaf deze maand al ingezet.

Ze zijn niet alleen bedoeld voor de buitengrenzen maar ook bijvoorbeeld voor herkomstlanden of landen die hevig worden getroffen door de migratiestroom. Om aanspraak te maken op het gebruik van de teams, moeten landen wel een verzoek indienen.

Nederland maakt al deel uit van Frontex-operaties bij de Europese buitengrenzen. Ons land levert onder meer mankracht en materieel. Dijkhoff benadrukte wel dat hij wil dat ook andere landen meer mensen gaan leveren voor scherpere controles bij de buitengrenzen.

F-16’s

Daarnaast kreeg de uitbreiding van de missie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) naar het oosten van Syrië steun van een ruime meerderheid in de Kamer. Alleen SP en GroenLinks, Groep Klein, Groep Kuzu/Öztürk en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

De vier Nederlandse F-16’s blijven tot juli actief boven Syrië en Irak. Minister Jeanine Hennis (VVD) van Defensie benadrukte dat er geen operationele beperkingen zijn voor de vliegtuigen. Naast commandocentra, trainingskampen en bomfabrieken kunnen dus ook olie-installaties en banken door de vliegtuigen worden aangevallen.

Binnen de coalitie was de VVD al lang voor ingrijpen in Syrië. De fractie van de PvdA ging vorige maand akkoord. De PvdA kreeg het woensdag zwaar te verduren in de Kamer. De partij werd verweten een draai te hebben gemaakt met betrekking tot de missie in Syrië.

Later op woensdag bleek niet iedereen binnen de PvdA hiermee te kunnen leven. Sjoera Dikkers en Lutz Jacobi gaan niet akkoord met de uitbreiding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.