nederland

Nederlandse F-16’s laten eerste bommen vallen op IS in Syrië

Door Elif Isitman - 16 februari 2016

Nederlandse F-16’s hebben dinsdag de eerste doelen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië bestookt. Er werden ongeveer tien missies uitgevoerd boven Irak en het oosten van Syrie, waarbij ‘wapens werden ingezet tegen gevechtsposities, militaire middelen en strategische doelen’ van IS.

Dat meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

Dwars

De F-16’s vallen tot juli vanuit Jordanië doelen van IS aan in het oosten van Syrië. Onze F-16’s vliegen al langer boven Irak. Over een eventuele uitbreiding naar Syrië werd lang gesteggeld: lange tijd lag coalitiepartner PvdA dwars.

De sociaaldemocraten stelden twee voorwaarden: er zou alleen worden ingestemd met de luchtacties als er een volkenrechtelijk mandaat zou zijn, en als er zich was op een politieke oplossing voor de al ruim vijf jaar durende oorlog in Syrië.

Beide scenario’s zijn niet aan de orde, maar de PvdA ging eind januari toch overstag. Vorige week werd officieel met een ruime Kamermeerderheid besloten tot uitbreiding van de missie naar Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.