nederland

Ondergedoken Jitse Akse ‘staat op dodenlijst van IS’

Door Tom Reijner - 20 februari 2016

Aanhangers van IS zijn via Twitter opgeroepen om Jitse Akse te doden. Vanwege de bedreigingen zit Akse al een tijdje ondergedoken en wordt hij beveiligd.

Verschillende bronnen, die anoniem willen blijven, zeggen dat Akse zich grote zorgen maakt over zijn veiligheid, meldt het ADzaterdag.

Verdacht

De Fries vocht zo’n tien maanden aan de zijde van de Koerdische YPG-strijders mee tegen IS, maar werd bij terugkomst uit Syrië opgepakt. Het Openbaar Ministerie (OM) wil Akse mogelijk vervolgen vanwege betrokkenheid bij moord op IS-extremisten, al is daar nog geen beslissing over genomen.

De 46-jarige Leeuwarder is nu weer op vrije voeten nadat zij voorarrest werd geschorst, maar zijn paspoort moest hij inleveren. Dat gebeurde om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië zou afreizen om er deel te nemen aan de gevechten tegen IS. Ook moet hij zich elke week melden bij de politie.

Steunbetuigingen

Na de bekendmaking van het OM dook Akse ogenblikkelijk onder. Hij hield al rekening met wraakacties van IS. De dreigtweets zorgen ervoor dat hij zoveel mogelijk binnen blijft. ‘Hij voelt zich feitelijk gedetineerd,’ zegt een direct betrokkene in de krant.’ De eerste weken bleef hij helemaal binnen, maar nu komt hij heel af en toe even buiten. De oproepen om hem te doden, zijn natuurlijk verre van prettig. Dit is een hele vervelende situatie.’

De actie van Justitie tegen de oud-militair, die door velen als held wordt gezien, zette kwaad bloed. De Fries kreeg veel bijval op internet. Akse werd op internet geprezen als held, en ook werd gesuggereerd om hem een lintje te geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.