nederland

Peiling: Nederlanders stemmen niet of tegen verdrag met Oekraïne

Door Ruud Deijkers - 24 februari 2016

Als het referendum over een associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne nu zou worden gehouden, dan winnen de tegenstanders. Wel zou de opkomst nu te laag zijn om de kiesdrempel van 30 procent te halen.

Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau TNS Nipo waarover Elsevier beschikt. Van de deelnemers aan het onderzoek is 33 procent tegen het verdrag, 23 procent is voor het verdrag en 28 procent twijfelt nog.

Op dit moment is 21 procent van de ondervraagden zeker van plan om te gaan stemmen op 6 april. Voor een geldige uitslag is een opkomst van 30 procent nodig. Van de ondervraagden zegt 28 procent ‘waarschijnlijk’ te gaan stemmen. Uit eerdere peilingen vlak voor verkiezingen blijkt dat veel van deze twijfelaars uiteindelijk thuisblijven.

De helft van de ondervraagden uit de representatieve steekproef van ruim 1.000 Nederlanders blijkt overigens helemaal niet te weten dat er een referendum wordt gehouden.

Anti-Europa meer eensgezind

De onderzoekers vroegen ook naar de huidige politieke voorkeur van de deelnemers. Vooralsnog blijkt vooral onder SP’ers en PVV’ers een grote bereidheid om te gaan stemmen. Veel van deze aanhangers zijn tegen het verdrag.

Partijen die het sterkst voorstander zijn van het verdrag – zoals D66 en GroenLinks – hebben op dit moment relatief weinig aanhangers. Ook de PvdA staat positief tegenover het verdrag maar heeft op nu relatief weinig aanhangers die bovendien nog niet staan te trappelen om te gaan stemmen.

Van de aanhangers van regeringspartij VVD is op dit moment 38 procent voor het verdrag, 30 procent tegen en 24 procent twijfelt. Slechts 7 procent van de VVD’ers zegt zeker niet te gaan stemmen.

Wat opvalt, is dat een groot deel van de ondervraagden die over het algemeen voor het EU-lidmaatschap van Nederland is, nu tegen zou stemmen: 28 procent is tegen het verdrag, 36 procent voor. Ondervraagden die tegen de Europese Unie zijn, zijn meer eensgezind: 61 procent is tegen het verdrag, slechts 3 procent voor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.