nederland

Plasterk gedaagd wegens tekort aan stemhokjes referendum

Door Servaas van der Laan - 26 februari 2016

Stichting Forum voor Democratie heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gedagvaard vanwege het geringe aantal stemhokjes dat open zal gaan bij het referendum van 6 april. De stichting vindt dat de minister er voor moet zorgen dat de referendumwet goed wordt uitgevoerd.

De stichting had minister Plasterk tot vrijdagmiddag 16.00 uur om te reageren op het verzoek om meer stemhokjes te regelen. Uit onderzoek van de NOS bleek vorige week dat bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne één op de tien stemhokjes niet open zal gaan.

Rechter

Plasterk reageerde niet en dus deed Thierry Baudet, namens de stichting, de dagvaarding vrijdagmiddag op de bus. De rechter zal nu een zittingsdatum bepalen, liet Baudet vrijdag via Twitter weten.

‘Democratie, stemrecht: daar marchandeer je niet mee,’ zei Baudet donderdag tegen The Post Online. ‘Bijna een half miljoen Nederlanders heeft dit referendum afgedwongen, met elkaar. De staat moet dit nu respecteren: Ongeacht leeftijd, handicap, beperking of woonplek moet de Nederlandse bevolking kunnen stemmen. Dat onderscheidt ons van bijvoorbeeld Oekraïne. Als de politiek het hier laat afweten moet de rechter spreken,’aldus Baudet.

Subsidies

In aanloop naar het referendum over het associatieakkoord met Oekraïne beginnen steeds meer partijen zich te mengen in het debat. Dit gebeurt voor een groot deel op basis van subsidie, zo blijkt uit een inventarisatie van Elsevier.

Bij de voorstanders ontvingen partijen als D66, de Max van der Stoel-stichting en Stem voor Nederland royale subsidies. Ook in het nee-kamp werden subsidies verstrekt. Zo kregen bovengenoemde Forum voor Democratie, maar ook bijvoorbeeld Forza! Haarlemmermeer, Raspoetin BV en Vereniging Vrede en Recht tienduizenden euro’s aan subsidie. De aanjager van het referendum, Geenpijl, trok zijn subsidieaanvraag in.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.