nederland

‘Rector Islamitische Universiteit heeft plagiaat gepleegd’

Door Thomas Borst - 08 februari 2016

Rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit van Rotterdam (IUR), wordt van plagiaat beschuldigd. Akgündüz zou stukken van andere auteurs hebben verwerkt in zijn eigen academische werken, zonder daarbij bronvermelding toe te passen.

Bij zijn proefschrift in 1988 zou hij al hebben geplagieerd, zeggen wetenschappers maandag tegen de Volkskrant. Volgens hen heeft hij ook in zijn boeken plagiaat gepleegd. Een van de wetenschappers zegt dat hij ‘hele bladzijden’ over heeft geschreven.

Akgündüz heeft sinds 2001 de leiding over de Islamitische Universiteit in Rotterdam, een instelling die eigenlijk geen universiteit is aangezien het hbo-opleidingen aanbiedt. Er zitten tweehonderd studenten op de school.

Uitlatingen

Het is niet de eerste keer dat de rector in het nieuws verschijnt. In oktober liet Akgündüz via Twitter weten dat hij de Koerden ‘honden’ vond, die moesten worden ‘uitgeroeid’. Eerder deed hij al vergelijkbare uitingen via internet.

In de aanloop naar de Turkse verkiezingen noemde hij de pro-Koerdische partij HDP ‘een partij voor homo’s en Armeniërs’. Akgündüz vond dat degenen die niet op president Recep Tayyip Erdogan stemden ‘domme moslims’ waren.

Wetsvoorstel

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) drong al in juni aan op het wegsturen van de rector, maar hij is nog steeds in dienst van de school.

De Tweede Kamer heeft geprobeerd om de accreditatie van de onderwijsinstelling in te trekken, maar dat is alleen mogelijk als wordt aangetoond dat de kwaliteit van het onderwijs tekort schiet. In juli werd de kwaliteit positief getoetst, waardoor Akgündüz kon aanblijven als hoofd van de school.

Bussemaker diende een wetsvoorstel in waarmee ze scholen zonder besef voor maatschappelijke verantwoordelijkheid wil kunnen bestraffen. Binnenkort moet die wet in werking treden. De Islamitische Universiteit staat al langer onder verscherpt toezicht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.