nederland

Rutte moet vrezen dat Turkije Europese grens opent voor migranten

Door Thomas Borst - 11 februari 2016

Premier Mark Rutte (VVD) zei woensdag dat het aantal migranten dat naar Europa komt flink afneemt dankzij de inzet van Turkije. Slechts een dag later waarschuwt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de Europese Unie moet vrezen voor een nieuwe instroom van asielzoekers.

‘De tijd kan komen dat Turkije de poorten naar Europa openzet voor migranten,’ dreigde Erdogan op de Turkse televisie. Hij vindt dat Turkije een veel te zware last dreigt in de huidige migratiecrisis.

De Turkse president vindt dat de Verenigde Naties de druk op Turkije moeten verlichten door in te grijpen in Syrië, maar ze zijn veel te passief volgens Erdogan. ‘Ons geduld is op een gegeven moment op en dan zullen we zelf actie ondernemen,’ onderstreepte hij.

Door de aanhoudende bombardementen in het gebied rondom Aleppo, vluchten tienduizenden Syriërs naar Turkije. Bij de Turks-Syrische grens worden ze gecontroleerd binnengelaten – het grootste deel wordt opgevangen aan de Syrische kant van de grens.

Tegenoffensief

Erdogan vindt dat er een militair tegenoffensief moet komen in het noordwesten van Syrië, waar de coalitie van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad, Iraanse eenheden en de Russische luchtmacht de laatste weken steeds meer terrein winnen. De Turkse president moeten de VN meer doen tegen de ‘genadeloze Iraanse slachtpartijen’.

De waarschuwing van Erdogan over het openzetten van de Europese poorten is slecht nieuws voor premier Rutte, die woensdag nog zeer complimenteus was over de Turkse aanpak. ‘Waar we nog maar een week geleden spraken over duizendtallen per dag, spreken we nu over enkele honderden per dag,’ zei hij over het aantal bootmigranten.

Cijfers

De premier beloofde als voorzitter van de Europese Unie om de migrantenstroom binnen zes tot acht weken aanzienlijk te verminderen en volgens hem is daar na drie weken al sprake van, maar de cijfers van de VN spreken dat tegen.

Waar Rutte sprak over ‘enkele honderden per dag’, bracht het UNHCR naar buiten dat er dinsdag 3.676 migranten aankwamen op de Griekse eilanden. Een woordvoerder van Rutte zegt tegen NRC Handelsblad dat hij zich baseerde op cijfers van Frontex.
De uitspraken van de premier over de getallen zijn in ieder geval niet in goede aarde gevallen bij de oppositie. Zo vindt CDA-leider Sybrand Buma dat Rutte ‘de cijfers naar zijn hand zet’. Ook D66-voorman Alexander Pechtold is kritisch. Pechtold zegt dat de premier ‘in de paniek op zoek is naar cijfers die hem helpen om het aantal migranten naar nul te krijgen’.

Zo vindt CDA-leider Sybrand Buma dat Rutte ‘de cijfers naar zijn hand zet’. Ook D66-voorman Alexander Pechtold is kritisch. Pechtold zegt dat de premier ‘in de paniek op zoek is naar cijfers die hem helpen om het aantal migranten naar nul te krijgen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.