nederland

Rutte: ‘Turkije valt niets te verwijten’ in migratiecrisis

Door Elif Isitman - 05 februari 2016

Premier Mark Rutte vindt dat Turkije zijn best doet in de migratiecrisis. ‘De Turken doen verschrikkelijk veel. We hebben tot nu toe als Europa daar niet een heel grote bijdrage aan geleverd’.

Dat zei Rutte vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Hij leek daar de rol van Nederland als EU-voorzitter te benadrukken.

Erkenning

Woensdag komt de Turkse premier Ahmet Davutoglu naar Den Haag om met Rutte te praten over de migratiecrisis. ‘Ik kan mijn Turkse collega’s niets verwijten,’ zei Rutte. ‘Het land heeft al meer dan 2,2 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen.’

Rutte noemt het ‘terecht’ dat Turkije erkenning wil ‘dat het verschrikkelijk veel gedaan heeft’. Volgens de premier stonden ze er de afgelopen jaren bijna alleen voor ‘om met dit vreselijke probleem om te gaan’.

Overname

Rutte erkent wel dat de Europese afspraken die zijn gemaakt met Turkije ‘traag in de uitvoering’ zijn. De EU en Turkije kwamen tot een akkoord: Turkije zou de migratiestroom indammen door migranten die naar Griekenland willen tegen te houden, en in ruil daarvoor ontvangt het land 3 miljard euro als bijdrage voor de vluchtelingenkampen binnen eigen grenzen.

Brussel hoopt daarmee dat Syrische vluchtelingen ervoor kiezen in Turkije te blijven, in plaats van illegaal naar Europa te komen. Als deze samenwerking tot een succes gebracht wordt, dan is de EU bereid om afspraken te maken over een eventuele overname van een deel van deze migranten. ‘Maar wel veel minder dan er nu komen,’ benadrukt Rutte.

Vrijdag bleek dat meer dan 10.000 mensen nadat het Syrische regeringsleger een offensief begon in de stad Aleppo naar Turkije vluchten. ‘Buitengewoon zorgelijk,’ vindt Rutte. Volgens Turkije kwamen alleen vrijdag al 15.000 Syriërs bij de Turkse grens aan. Het is waarschijnlijk dat deze mensen vervolgens weer via Turkije naar de EU zullen gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.