nederland

Slecht nieuws voor Rutte: asielstroom uit Turkije houdt aan

Door Thomas Borst - 22 februari 2016

De instroom van asielzoekers vanuit Turkije naar de Griekse eilanden blijft aanhouden. In de eerste twintig dagen van februari kwamen 33.767 migranten per boot aan in Griekenland. Sinds het begin van dit jaar bereikten meer dan 94.000 asielzoekers Europa.

Dat blijkt uit cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De aanhoudende stroom van asielzoekers is slecht nieuws voor premier Mark Rutte (VVD), die op 20 januari zei dat er ‘binnen zes tot acht weken’ sprake zou zijn van een sterke daling.

Nu de eerste zes weken van de termijn bijna zijn verstreken, moet Rutte constateren dat de sterke daling nog niet gerealiseerd is. In juni maakten 31.000 asielzoekers de oversteek tussen Turkije en Griekenland, vanaf dat moment kwam de grote asielstroom naar Europa op gang.

Turkije

Rutte heeft zijn hoop gevestigd op Turkije, waar hij eerder zeer complimenteus over was. ‘Ik kan mijn Turkse collega’s niets verwijten,’ zei de premier. ‘Het land heeft al meer dan 2,2 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen.’

Volgens Rutte doen de Turken ‘verschrikkelijk veel‘ om de buitengrenzen van Europa te bewaken. De VN-cijfers tonen aan dat de Turkse inspanningen nog niet tot een afname hebben geleid.

Kritiek oppositie

De premier zei op 11 februari dat er wel degelijk sprake was van een daling. ‘Waar we nog maar een week geleden spraken over duizendtallen per dag, spreken we nu over enkele honderden per dag,’ zei hij toen op basis van statistieken van grensagentschap Frontex.

Die uitspraak kwam hem op kritiek te staan van de oppositie, omdat VN-cijfers Rutte tegenspraken. CDA-leider Sybrand Buma zei dat Rutte ‘de cijfers naar zijn hand zet’. D66-voorman Alexander Pechtold deed er nog een schepje bovenop. Hij vond dat de premier ‘in de paniek op zoek is naar cijfers die hem helpen om het aantal migranten naar nul te krijgen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.