nederland

Sluiten de V&D-filialen volgende week definitief hun deuren?

Door Lilit Martirosova - 12 februari 2016

Onderhandelingen over een overname van V&D zijn in de eindfase beland; twee grote partijen strijden om de nalatenschap van het failliete warenhuis. Wat is de stand van zaken? Vijf vragen en antwoorden.

Er is haast geboden bij de onderhandelingen, bij het uitblijven van een akkoord moeten de 62 filialen woensdag 17 februari de deuren sluiten. De curatoren van V&D stelden donderdag een ultimatum: uiterlijk dit weekend moet er duidelijkheid zijn over een doorstart.

Wat is er ook al weer aan de hand?

In december 2015 bleek dat de eigenaar van V&D, Sun Capital – de Amerikaanse investeerder die het warenhuis van de ondergang moest redden – de toegezegde miljoenen niet zou overmaken. Daardoor kon V&D niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Op oudjaarsdag werd het warenhuis failliet verklaard.

De winkels van V&D konden een tijdje openblijven omdat de lonen van de medewerkers worden betaald door uitkeringsinstantie UWV. Dinsdag is de laatste uitbetaling, daarna zullen alle filialen dichtgaan.

Op dit moment strijden twee partijen om de nalatenschap van V&D. De eerste gegadigde is Ronald Kahn, de Nederlandse vastgoedondernemer en eigenaar van winkelketens CoolCat, MS Mode, America Today en Sapph. eveneens in de race is het Canadese retailbedrijf Hudson’s Bay.

De beslissing is aan de verhuurders van de V&D-panden; zij hebben de partijen die de warenhuizen willen overnemen een huurvoorstel gedaan. Kahn heeft laten weten dat zijn financiering bijna rond is en dat hij zo’n 45 panden op aantrekkelijke locaties wil overnemen. V&D-panden in kleine steden gaan sowieso dicht, aangezien ook Hudson’s Bay alleen is geïnteresseerd in panden in grote steden.

Kahn heeft aangegeven dat hij met de overgenomen panden een doorstart wil maken. Hij zou zich daarbij houden aan de formule die V&D vorig jaar uitstippelde, voordat toenmalig eigenaar Sun Capital plots de stekker uit het bedrijf trok.

Hudson’s Bay heeft heel andere plannen met V&D: de Canadezen hebben geen interesse in de formule van het warenhuis, het zou hen alleen gaan om de panden. Daarin wil Hudson’s Bay warenhuizen van Galeria Inno en Saks Fifth Avenue Off Fitfth openen.

Ook als het Canadese bedrijf de V&D-locaties niet kan krijgen, wil Hudson’s Bay in Nederland zo’n zestig winkels openen. In België en Duitsland hebben de Canadezen al filialen geopend.

Wat gebeurt er met La Place?

Het lot van La Place is grotendeels veiliggesteld. Een paar weken terug werd bekend dat dit winstgevende deel van V&D is overgenomen door supermarktketen Jumbo. Overigens vallen de La Place-restaurants in de V&D-panden in eerste aanzet niet onder de deal met Jumbo. De supermarktketen neemt zo’n zestig filialen over in Nederland, België en Duitsland, onder meer langs de snelweg en op luchthavens.

Dan komen zo’n tienduizend werknemers van V&D en La Place op straat te staan. Lukt het toch om een deal te bereiken, dan zal een deel van de V&D-medewerkers tijdelijk via een uitzendconstructie worden ingehuurd.

Als er geen deal komt, is het nog mogelijk dat de V&D-filialen in de kleine steden een Zara of H&M worden. In het uiterste geval blijven de panden leeg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.