nederland

VNO-NCW: alleen nog kansrijke asielzoekers toelaten

Door Emile Kossen - 19 februari 2016

Waar Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, eerder nog zei dat Nederland alle asielzoekers moest verwelkomen en zo snel mogelijk aan het werk moest krijgen, wil hij nu een veel strengere selectie. Alleen asielzoekers met kans op een baan, moeten nog worden toegelaten.

‘We hebben geprobeerd alle echte vluchtelingen een plek te bieden, maar de aantallen zijn zo groot geworden dat de integratie in de verdrukking komt,’ zegt De Boer in een interview metDe Telegraaf.

Achtergrondtest

Hij pleit voor een systematische aanpak aan de Europese buitengrenzen, waarbij wordt gekeken naar de achtergrond van de migranten. ‘Die mensen laat je komen op basis van een test. Waarbij je vraagt: maak je kans in onze samenleving, op de arbeidsmarkt, cultureel. De kansrijke mensen laat je komen.’

De asielzoekers die volgens de selectieprocedure geen goede kans op een baan maken, moeten worden opgevangen in landen als Turkije. Europa moet die opvang dan wel betalen, betoogt De Boer, net als in het bekritiseerde ‘Plan-Samsom‘.

Potentie

In 2015 hield VNO-NCW – samen met organisaties als het COA – vol dat de asielstroom veel hoogopgeleide arbeidskrachten naar Nederland zou brengen.  Dat zou moeten helpen om personeelstekorten in technische en ict-functies op te lossen.

De Boer zei in oktober dat hij zelfs asielzoekers die nog wachten op een verblijfsvergunning aan het werk wilde krijgen. ‘Er moet een ruimhartig en warm onthaal komen,’ zei de VNO-NCW-topman destijds.

Andere mogelijkheden

In veel Europese landen speelt de discussie over hoe asielzoekers het beste kunnen worden geïntegreerd in de arbeidsmarkt. De Zweedse regering gaat lokale overheden verplichten om duizenden laagbetaalde stageplekken te creëren, zodat asielzoekers sneller aan de slag kunnen.

Ook in Duitsland wordt gedebatteerd over zulke werkervaringsplekken. Kritische economen zeggen dat dit het niet makkelijker zal maken voor asielzoekers om uiteindelijk een betaalde baan te vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.