nederland

Volkert van der Graaf niet langer verplicht behandeld

Door Tom Reijner - 19 februari 2016

Opnieuw hoeft Volkert van der Graaf zich niet meer aan een van de gestelde voorwaarden rond zijn vrijlating te houden. Hij hoeft niet langer meer verplicht psychologische behandelingen te ondergaan.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag geoordeeld in een kort geding dat Volkert van der Graaf had aangespannen. Hij wilde dat deze verplichte behandelingen zouden stoppen, omdat hij deze naar eigen zeggen niet meer nodig heeft.

Correcte wijze

Volgens de Haagse rechter moest Van der Graaf zich òf door een psychiater òf door een psycholoog laten begeleiden. De begeleiding hoefde dus slechts door één gedragsdeskundige plaats te hebben.

De rechtbank stelde vrijdag vervolgens vast dat de begeleiding op correcte wijze was afgerond. De reclassering behoeft niet in te stemmen met beëindiging, want die beslissing was aan de psychiater.

‘Vanaf 28 mei 2015 is Volkert van der G. begeleid door een psychiater. De psychiater heeft op 10 maart 2015 de begeleiding beëindigd, omdat hij die niet langer noodzakelijk en/of zinvol vindt. Hij acht de (verplichte) begeleiding afgerond,’ luidt een deel van de verklaring.

Enkelband

Van der Graaf, die in 2002 LPF-leider Pim Fortuyn vermoordde, kwam in mei 2014 vervroegd vrij. De veroordeelde moordenaar had op dat moment twee derde van zijn straf van in totaal achttien jaar achter de rug.

Maar het Openbaar Ministerie bepaalde wel dat hij zich aan een aantal voorwaarden diende te houden. Een daarvan was onder meer dat Van der Graaf zich elke week moest melden bij de reclassering.

Ook mocht hij niet praten met de media en nabestaanden, en zich niet ophouden in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de plaatsen waar nabestaanden van Fortuyn wonen. Maar de rechter maakte in 2014 al een einde aan dit locatieverbod, nadat Van der Graaf een kort geding aanspande tegen de Nederlandse staat om van deze voorwaarden af te komen. In oktober van dat haar ging ook het verplicht dragen van een elektronische enkelband van tafel.

Vandaag is het precies 68 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd geboren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.