nederland

VVD en PvdA botsen om vertrekbonus voor statusloze asielzoekers

Door Elif Isitman - 18 februari 2016

De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het niet met elkaar eens over de vertrekregeling voor mensen zonder verblijfsstatus die terug willen naar hun land. Mogelijk misbruik van de regeling ligt op de loer.

Daarom wil de VVD dat mensen uit landen die op de zogenoemde lijst van veilige landen staan geen gebruik meer kunnen maken van de regeling. Coalitiepartner PvdA vindt echter dat de terugkeer zo lastig is in de praktijk, dat een financiële stimulans om weg te gaan juist kan helpen.

De partijen reageerden donderdag op het mogelijke misbruik van de terugkeerpremie door Oekraïners. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) signaleerde namelijk een enorme stijging in het aantal Oekraïners dat een beroep doet op deze regeling.

Vorig jaar is het aantal Oekraïners dat bij het IOM aanklopte gestegen naar 387. Deze mensen wisten zo soms meer dan 3.000 euro op te strijken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft aan de kwestie nu te onderzoeken.

Bonus

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel zegt dat hij de terugkeerpremier voor Oekraïners stop wil zetten als blijkt dat er inderdaad misbruik wordt gemaakt van de regeling. Eerder gebeurde dat ook massaal bij Kosovaren, Georgiërs en Macedoniërs.

Het gaat daarbij om mensen die puur asiel aanvragen om een terugkeerpremie op te kunnen strijken, en niet omdat ze echt in Nederland willen blijven. Zij weten dat ze geen kans maken op een verblijfsstatus maar willen toch die vertrekbonus.

Repressief

Het IOM heeft verschillende regelingen om migranten en afgewezen asielzoekers te ondersteunen die vrijwillig terugkeren naar hun land. Dijkhoff is niet van plan de regeling voor terugkeerpremies op zich te wijzigen of stop te zetten. Volgens hem komt het Nederland duurder te staan als mensen weigeren terug te keren of eventueel gedwongen worden uitgezet. Zijn VVD wil de IOM-regeling wel veranderen.

‘Nu merken we misbruik meestal pas achteraf op, maar dit kunnen we voorkomen als het IOM de lijst met veilige landen aanhoudt bij de toepassing van de regeling,’ zegt Malik Azmani (VVD). Volgens hem zal het ook repressief werken op anderen die misschien ook het idee hebben om voor de vertrekbonus naar Nederland te komen.

De PvdA kan zich hier niet in vinden. Volgens PvdA-kamerlid Attje Kuiken is het vaak al ingewikkeld genoeg om mensen überhaupt te laten terugkeren. ‘Een financiele stimulans kan dan helpen, hoewel je altijd scherp moet zijn op misbruik. Maar het hele instrument in een vlaag van misplaatste stoerdoenerij afschaffen, is het kind met het badwater weggooien,’ aldus het PvdA-Kamerlid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.