#Oekraïne

Bijna 2 miljoen subsidie ter promotie van Oekraïne-referendum

Door Elif Isitman - 02 maart 2016

Voor activiteiten rondom het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne is in totaal bijna 2 miljoen euro aan subsidie verstrekt. Het geld werd verdeeld over 110 personen en organisaties.

Subsidie aanvragen in relatie tot het referendum is niet meer mogelijk, meldt de Referendumcommissie woensdag.

Wc-rollen

In totaal ontving de commissie 299 aanvragen voor een bedrag van ongeveer 5,5 miljoen euro. De subsidies zijn bedoeld om het ‘maatschappelijk debat over het referendum op gang te brengen’. Activiteiten die worden uitgevoerd zijn onder meer het oprichten van speciale websites, het uitdelen van flyers, het maken van radio- en tv-spotjes, en het verspreiden van bedrukte wc-rollen en fietszadelhoesjes.

Particulieren kwamen in aanmerking voor maximaal 5.000 euro, en organisaties voor maximaal 50.000 euro. Personen en organisaties die tegen het associatieverdrag zijn sprokkelden het hoogste subsidiebedrag bij elkaar: ruim 643.000 euro. De particulieren en organisatie die voorstander zijn, krijgen samen ruim 587.000 euro. Voor een ‘neutrale’ campagne werd bijna 581.000 euro uitgekeerd.

Journalistiek

Eerder deze maand was er ophef rondom het online opinieplatform Raam op Rusland, dat werd opgericht door journalisten Hubert Smeets (NRC Handelsblad), Laura Starink (ex-NRC Handelsblad), en Hella Rottenberg (voormalig Rusland-correspondent voor de Volkskrant). Zij zouden voor hun platform een subsidie van 294.000 hebben opgestreken.

Verdacht, vond SP-Kamerlid Harry van Bommel. ‘Dat is erg veel geld om te verstrekken aan journalisten die in feite gewoon hun werk doen,’ zei Van Bommel indertijd tegen Elsevier.nl. Aangezien het slechts om een website gaat, had de SP’er sterk het gevoel dat er ‘ook gewone journalistieke uren voor worden geschreven’.

Nadat het referendum is gehouden, moet worden gecontroleerd of de kosten waarvoor de subsidie was toegekend ook daadwerkelijk zijn gemaakt. Bij particulieren wordt dat gedaan met steekproeven, organisaties moeten een verantwoording opsturen. Als blijkt dat de opgegeven bedragen niet zijn uitgegeven, zou een deel van de subsidie moeten kunnen worden teruggevorderd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.