nederland

Dankzij migratiecrisis doet Rutte weer mee

Door Servaas van der Laan - 10 maart 2016

Tot nu toe heeft Nederland weinig te zeggen gehad in de migratiecrisis. Maar nu premier Mark Rutte (VVD) nog één van de weinige vrienden van Angela Merkel lijkt te zijn, doet Nederland plotseling weer mee.

Dat zegt Europa-deskundige Adriaan Schout van Clingendael in een video-interview met Elsevier.

Op z’n plek

Volgens Schout lag Nederland ‘er een beetje uit in Europa’ door de toenemende EU-kritiek en de gedoogconstructie met de PVV van Geert Wilders. Maar nu met het EU-voorzitterschap van Nederland ‘valt alles wonderwel op zijn plek,’ aldus Schout.

‘Nederland heeft begrip voor alle landen. We delen ieders zorgen, maar ook ieders oplossingen. Wij steunen de lijn van Merkel, dat we het vooral met Turkije moeten oplossen, maar we zitten aan het eind van de hele vluchtelingenstroom dus we zijn ook eigenlijk wel blij dat andere landen wel heel strikt met hun grenzen zijn.’

EU-top

De regeringsleiders van de EU-lidstaten sloten maandag een deal met Turkije tijdens een EU-top over het uitruilen van migranten.

Nu veel landen zich van de EU afwenden en weer op eigen houtje maatregelen gaan nemen, is Nederland één van de weinige landen die Merkel blijft steunen en een EU-brede oplossing ondersteunt. ‘Daarmee kan Rutte de redder van Angela Merkel worden,’ zegt Schout.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.