nederland

Groot onderzoek: hoe veilig is vliegverkeer op Schiphol?

Door Tom Reijner - 02 maart 2016

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint een groot onderzoek naar de veiligheid van het vliegverkeer op en rond luchthaven Schiphol. Met terrorisme heeft dit onderzoek niets te maken, benadrukt een woordvoerder. Met wat dan wel?

De raad wil weten of er structureel iets mis op het grootste vliegveld van Nederland, is te lezen op de website van de instantie.

Bijna-botsingen

De afgelopen jaren heeft zich namelijk een aantal incidenten voorgedaan, zoals bijna-botsingen op de landingsbaan of vliegtuigen die opstegen van startbanen die nog niet waren vrijgegeven voor vertrek.

Het onderzoek moet, naast eventuele gebreken, blootleggen of er iets is gedaan met aanbevelingen uit eerdere onderzoeken. De raad wil verder weten ‘hoe de veiligheid van omwonenden is meegenomen in de besluitvorming’.

Het gaat niet om terrorisme, wil een woordvoerder graag benadrukken. Gekeken wordt naar onder meer ‘het ontwerp, de ligging en het gebruik van de luchthaven’.

Flinke groei

Schiphol wil in de komende jaren flink groeien. Het onderzoek is daarom van belang voor een betere veiligheid, aldus de Onderzoeksraad. De raad hoopt dat het onderzoek tegen het einde van dit jaar of begin 2017 is afgerond.

De Onderzoeksraad deed al eerder onderzoek naar tien incidenten tussen 2004 en 2008. Daarbij was een vliegtuig op of bij een landingsbaan terwijl daar al een vliegtuig of auto op reed. In 2010 steeg een KLM-vliegtuig per ongeluk op vanaf de taxibaan, en niet van de startbaan ernaast. Dat gebeurde bij zonsondergang op een met sneeuw bedekte luchthaven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.