nederland

Hugo Camps benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Door Lucas Gasthuis - 02 maart 2016

Elsevier-medewerker Hugo Camps is ter gelegenheid van zijn dertigjarige verbintenis met het weekblad benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De journalist kreeg woensdagmiddag 2 maart de bijbehorende versierselen uitgereikt door de Nederlandse ambassadeur in België, mevrouw Maryem van den Heuvel. De plechtigheid was op haar residentie in Brussel.

Behalve bij staatsbezoeken komt het niet vaak voor dat een buitenlander – Camps heeft de Belgische nationaliteit en woont in Knokke – een Nederlandse Koninklijke onderscheiding krijgt. Als journalist heeft Camps de afgelopen drie decennia door zijn artikelen bijgedragen aan een beter begrip tussen Nederland en België. Hij heeft vele Vlamingen en andere Belgen voor Elsevier geïnterviewd en zo in Nederland geïntroduceerd, en in België ook steeds aandacht gevraagd voor Nederland. Veel van zijn stukken voor Elsevier zijn ook geplaatst in dagblad De Morgen en weekblad Knack.

Boeken

Zijn interviews, columns en reportages zijn gebundeld in talrijke boeken, zowel in Nederland als in België. Ter gelegenheid van zijn dertigjarige verbintenis met Elsevier is er een feestelijke jubileumbundel verschenen met zijn beste verhalen van de afgelopen drie decennia, getiteld De hinkende mens. Andere boeken van Camps zijn onder meer: Demarrage in geluk (interviews met wielerhelden), Belgen (interviews over Nederland, Vlaanderen en Wallonië), Ondernemers (interviews over leiderschap), Voetballers (een kleine honderd interviews) en Ongezouten (columnisten over hun vak). Ook zijn columns over sport in Voetbal International, NRC Handelsblad en andere bladen zijn gebundeld.

Hugo Camps (Molenstede, 12 mei 1943) is columnist en interviewer voor zowel Vlaamse als Nederlandse media. Na zijn studie filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven werkte hij als oorlogsverslaggever in Vietnam, Chili en het Midden-Oosten.

In 1976 werd hij hoofdredacteur van Het Belang van Limburg. Op 1 maart 1986 trad hij in dienst van weekblad Elsevier, waarvoor hij op den duur het wekelijkse interview schreef – een genre dat hij nog steeds voor deze titel beoefent.

Columns

Camps was columnist van Voetbal International en is dat sinds 1993 van NRC Handelsblad (over sport). Hij schrijft ook columns voor De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Hij werkt veelvuldig mee aan radio- en televisieprogramma’s in België en Nederland. Tien jaar lang verzorgde hij sportportretten voor de VRT. Ook maakte hij een serie van zes sportinterviews voor Teleac onder de naam Enkel Spel.

Camps ontving in België en Nederland al diverse onderscheidingen. Zo is hij Ridder in de Orde van Leopold II (1988) en kreeg hij de Bronzen Legpenning van het Lucas-Ooms Fonds (2007).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.