nederland

Kamer zegt ‘ja’ tegen aparte asielopvang homo’s en christenen

Door Elif Isitman - 01 maart 2016

Er moet ook aparte opvang komen voor christenen die in opvangcentra worden bedreigd door mede-asielzoekers. Ook homoseksuelen en andere ‘kwetsbare individuen’ moeten terecht kunnen in aparte opvangcentra.

Dat staat in een motie van D66, die dinsdag werd aangenomen door de Tweede Kamer.

Aparte opvang voor homoseksuelen is al langer een wens van de partij, maar D66 voegde de andere twee groepen op het laatste moment nog toe. Christenen hebben het namelijk soms ook zwaar te verduren in asielzoekerscentra.

Gelijkheid

De regering was niet echt voor aparte opvang, omdat het in strijd is met het principe dat iedereen gelijk is. Daarbij zouden ook de daders moeten worden aangepakt en zouden slachtoffers niet hoeven te wijken. Echter, de regering vindt het ‘in een acute noodsituatie natuurlijk denkbaar’ dat homo’s, christenen en andere kwetsbare personen apart en veilig worden opgevangen. Het kabinet moet nu met een brief over dit onderwerp komen.

Regeringspartij VVD bleef tegen het voorstel. Coalitiepartij PvdA is wel voor, maar benadrukt dat het niet de bedoeling is dat er aparte ‘roze centra’ komen voor homoseksuelen. De partij wil slechts dat mensen in individuele gevallen ergens anders kunnen worden opgevangen om ‘op adem te komen’.

Oppositiepartij CDA is het niet eens met het plan. Kamerlid Mona Keijzer stelde woensdag in een debat voor om ‘bedreigers en pesters’ maar apart te zetten, in de gevangenis in Vught die binnenkort vrijkomt. Ook de PVV stemde tegen, de partij wil dat daders Nederland uit worden gezet en dat slachtoffers zodoende niet apart hoeven worden gezet.

Incidenten

Homobelangenvereniging COC is wel blij met het besluit. De organisatie wil een tweesporenbeleid, waarbij zowel daders worden gestraft en slachtoffers veilig kunnen worden opgevangen.

De afgelopen tijd zijn er talrijke incidenten geweest met homoseksuele asielzoekers in opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op verschillende plekken in het land. Heumensoord, de grootste noodopvang van Nederland, stond laatst in de belangstelling vanwege pesterijen naar homoseksuele bewoners. Maar ook in andere centra maken asielzoekers melding van pesterijen en gewelddadige confrontaties. Het COC sprak eerder van onder meer spugen, bedreigen en verbaal geweld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.