nederland

‘Mensensmokkelaar moet binnen paar weken ander vak zoeken’

Door Tom Reijner - 08 maart 2016

Premier Mark Rutte (VVD) is optimistisch over de afspraken die zijn gemaakt met Turkije over de beteugeling van de migratiestroom. We zijn er nog niet, benadrukt hij – de details moeten nog worden uitgewerkt – maar het plan is wel ‘zeer kansrijk’.

Met het plan doelt de premier op de nieuwe Turkse voorstellen die maandag vrij onverwacht op tafel werden gelegd.

Ankara wil illegale migranten die naar Europa zijn gereisd, terugnemen. Maar dan moet er wel een uitruil plaatshebben: erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingen moeten worden opgehaald door de EU-lidstaten.

De Turken willen naar verluidt ook veel geld zien, in elk geval meer dan de 3 miljard die hen eerder is aangeboden. Rutte heeft er dus alle vertrouwen in, dat er deze week een vastomlijnd en bovenal hard akkoord ligt.

Voorjaar

Afspraken die ervoor moeten zorgen dat de migratieinflux tot staan wordt gebracht, voor dat het voorjaar goed en wel aanbreekt en de bootjes weer massaal zullen komen. De oversteek van Turkije naar Europa (via Griekenland) wordt ‘buitengewoon onaantrekkelijk’ voor migranten als de afspraken ook echt in werking treden, denkt Rutte.

Vanwege het halfjaarlijkse Nederlandse voorzitterschap van de EU was hij betrokken bij vrijwel alle overlegrondes, met hoofdrolspelers als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Balkanroute

De Turken moeten ook werk gaan maken van de aanpak van mensensmokkelaars. Die ‘moeten binnen twee of drie weken een ander vak zoeken’ als Ankara zich ten minste aan de afspraken houdt. De Turken hebben volgens Rutte al wel laten zien dat ze ‘de doelpaal in positieve zin hebben verplaatst, maar we zijn er nog niet’.

De Balkanroute wordt intussen langzaam afgesneden, veelal doordat een land als Macedonië hekken op de grens met Griekenland zet. In combinatie met het afsluiten van deze veelgebruikte migratieroute kan de verwachte ‘voorjaarspiek’ vanuit Turkije uitblijven, verwacht Rutte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.