nederland

Naar Zwolle op Koningsdag? Dit kunt u allemaal verwachten

Door Tom Reijner - 07 maart 2016

27 april is het weer zover: dan viert koning Willem-Alexander zijn verjaardag met de Nederlandse bevolking. Dit jaar gebeurt dat in Zwolle, en zo zal het er in grote lijnen uit gaan zien.

Met een historische binnenstad als achtergrond wordt Koningsdag dit jaar ‘modern en intiem’ gevierd, zegt burgemeester Henk Jan Meijer (VVD) maandag bij de presentatie van het programma.

* Om 11.00 uur wordt er afgetrapt. De koninklijke familie komt met de bus aan op de Nieuwe Havenbrug, gelegen over de Stadsgracht. Daar worden zij ontvangen door onder anderen de burgemeester, waarbij muziek zal klinken.

* Daarna loopt het gezelschap, met naast Willem-Alexander in elk geval koningin Máxima en de prinsessen Amalia en Ariane, via het museum de Fundatie, naar de Blijmarkt. Het is onzeker of prinses Alexia erbij is. De tweede dochter van het koningspaar kwam tijdens het skiën in Lech ten val, en brak haar been.

* Op de Blijmarkt staat vervolgens de cultuurgeschiedenis van de Hanzestad centraal. Drie historische figuren zullen zich aan het publiek presenteren: schrijver Rhijnvis Feith, de liberale staatsman Johan Rudolph Thorbecke en uit modernere tijden zanger en kunstenaar Herman Brood. Daarna gaat de stoet op weg naar de Grote Markt. Op deze plek wordt getoond op welke manier Zwolle verbonden is met de omliggende regio. Hoe dat precies wordt verbeeld is nog onbekend. Het moet nog een beetje een verrassing blijven, zegt burgemeester Meijer, schrijft De Stentor.

* Op de route worden de vele verbouwingen in de binnenstad niet geschuwd. ‘We laten zien dat de stad historisch maar ook volop in ontwikkeling is. Het is niet erg als een enkele bouwkraan in beeld komt.’

* Na een vaartocht komt het koninklijke gezelschap weer aan wal voor een slotfeest op het Broerenkerkplein, waar Typhoon op zal treden voor koning Willem-Alexander. De officiële festiviteiten worden rond 13.00 uur beëindigd, maar daarna gaat het feest gewoon door met veel artiesten die hun opwachting maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.