nederland

Nipte meerderheid voor PvdA-luchtbrug, VVD blijft sceptisch

Door Elif Isitman - 03 maart 2016

Het plan van de PvdA om een maand lang dagelijks honderden migranten vanuit Turkije over te vliegen naar Europa, lijkt een kleine meerderheid in de Kamer te krijgen. Coalitiepartner VVD ziet er echter helemaal niets in.

Samsom verdedigde het plan donderdagochtend, en noemde een luchtbrug tussen Turkije en Europa een ‘teken van goede wil’ en kan de impasse in de afspraken met Turkije daarmee worden doorbroken. VVD-woordvoerder Malik Azmani schoot het plan van zijn coalitiepartner vrijwel direct af.

Wortel

Azmani vindt dat Turkije zich aan de afspraken moet houden, maar momenteel gebeurt het omgekeerde. Volgens hem is de Turkse politie betrokken bij het overzetten van bootjes, zodat migranten Griekenland kunnen bereiken. Het PvdA-plan zou de Turken juist belonen voor wangedrag: ‘We moeten ze geen extra wortel geven, maar een stok in het vooruitzicht geven,’ aldus Azmani.

Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff ziet niets een luchtbrug, bleek donderdag tijdens het Kamerdebat over de kwestie. ‘Een voorbarige en eenzijdige handeling,’ noemde hij het. Daarnaast is een luchtbrug praktisch niet zomaar te realiseren.

Dijkhoff ontkent dat er momenteel een patstelling bestaat in de onderhandelingen tussen de EU en Turkije. Deze week is er overleg in Turkije en maandag moeten in Brussel ‘besluiten worden genomen’. Het plan is om de afspraken verder uit te werken en uit te breiden. ‘Het gaat langzaam, maar het gaat wel de goede kant op,’ zei Dijkhoff.

Groter

Naast de VVD, zijn ook de PVV en Groep Bontes/Van Klaveren tegen het plan van Samsom. Zij bepleiten opnieuw dat de grenzen worden gesloten en denken dat het probleem met het nieuwe PvdA-plan alleen maar groter wordt. Maar de partijen verwijten het de VVD ook dat de coalitie zelf heeft aangedrongen op de afspraken met Turkije.

SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn voor het plan. Mogelijk wordt er donderdag nog een motie over aangenomen, al betwijfelt VVD-er Azmani of deze dan ook wordt uitgevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.