nederland

Ook Assad is (een beetje) optimistisch over bestand Syrië

Door Tom Reijner - 01 maart 2016

De Syrische president Bashar al-Assad ziet een ‘sprankje hoop’ nu het staakt-het-vuren in zijn land redelijk goed lijkt te worden nageleefd. Zijn regime zal zo zijn rol spelen ‘om de hele zaak te laten werken’, belooft hij.

Dat zegt de leider van Syrië in een interview met het Duitse tv-programma ARD Weltspiegel, dat later op de dag volledig wordt uitgezonden.

Een kans

In het vraaggesprek zegt hij ook dat ‘de terroristen het akkoord vanaf het begin hebben willen verstoren’. Maar onze troepen hebben hier niet op gereageerd, om het bestand ten minste een kans te geven, aldus Assad. Wel met een waarschuwing, want ‘er zijn grenzen, en het hangt allemaal af van wat de andere kant doet’.

Volgens hem lijden de mensen die in Syrië wonen onder een ‘humanitaire ramp’. Assad, die er niet voor terugdeinst zijn gezicht te laten zien op westerse tv-zenders, liet eerder nog blijken niet overtuigd te zijn van de (tijdelijke) wapenstilstand. Twee weken terug zei hij in een interview met het Franse persbureau AFP dat hij doorgaat totdat heel Syrië is heroverd, en ‘de terroristen’ worden verdreven.

Broodnodig

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry geeft het Syrische bewind vandaag een uitbrander. Hij beschuldigt Damascus ervan de broodnodige humanitaire hulp voor burgers te willen saboteren. ‘Toon eens een beetje fatsoen,’ bijt hij Assad toe, ‘als je dat al hebt.’

Het akkoord werd vooral ook afgesproken om de mensen in gebieden waar hongersnood dreigt, te kunnen bereiken. Volgens Kerry lukt dat aardig: het bestand heeft ervoor gezorgd dat 116.000 Syriërs hulp hebben gekregen, meldt CNN.

Maar de Amerikaanse minister heeft dus ook zorgen over de vermeende saboterende rol van Assads regime. Zijn president, Barack Obama, was ook voorzichtig optimistisch gestemd over het staakt-het-vuren. ‘De afspraken zijn al waardevol als ook maar een leven kan worden gered,’ zei hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.