nederland

Wie is Raffie Chohan, spreker bij Pegida-demonstratie?

Door Nikki Sterkenburg - 28 september 2016

Het Openbaar Ministerie wil Raffie Chohan (64) vervolgen voor haar anti-islam-uitspraken tijdens een Pegida-demonstratie in Utrecht. De eis: een geldboete van 1000 euro, voor ‘het aanzetten tot haat’. Chohan is een relatief nieuw gezicht in het radicaal-rechtse verzet. Wie is zij?

Eén ding wil Chohan helder hebben: ze sprak weliswaar verscheidene keren bij Pegida, maar heeft verder haar eigen actiegroep Dutch Defense League, die ze twee jaar geleden opzette.

Raffie Chohan
Foto: ANP

Een actiegroep zonder leden. ‘Ik ben met DDL begonnen omdat ik me niet aan wilde sluiten bij ProPatria of de NVU. Je kan meedoen met protesten van DDL, maar je kunt geen lid worden. Zodra je een lidmaatschapsstructuur opzet, beginnen er machtspolitieke spelletjes en krijg je onderling ruzie. Op mijn demonstraties is iedereen welkom.’ Naar eigen zeggen hanteert ze twee regels: ‘Geen geweld, daar ben ik tegen. En dé islam als de gezamenlijke vijand. Inderdaad, dé islam. Ik geloof niet in een gematigde islam.’

‘Ik moet mezelf uitspreken’

Chohan werd geboren op Java, als kind van een Pakistaans-islamitische vader en een christelijke moeder. Nadat ze op haar achtste naar Nederland verhuisde, werd het contact met haar vader verbroken. ‘Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe het is als moslims jou hun waarden opdringen.’

Chohan is sinds twee jaar activistisch. ‘Ik bewonder Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Zij zijn vermoord, Ayaan Hirsi Ali trok naar de VS, en Geert Wilders wordt continu bewaakt. Ik zag om me heen dat mensen niet voor hun mening uit durfden te komen en dacht: dan moet ik mezelf maar uitspreken.’

Chohan speechte onder meer in Berlijn en Frankfurt, en ontmoette Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld bij een protest van Pegida Duitsland in Wüppertal. Sinds die ontmoeting is ze ook betrokken bij demonstraties van Pegida Nederland, waarvoor ze soms de demonstratievergunning op haar naam aanvraagt.

OM wil vervolging wegens ‘aanzetten tot haat’

Ook vroeg ze namens ProPatria eerder dit jaar een demonstratie aan in Gouda, die later werd afgeblazen. Het OM wil Chohan vervolgen voor haar speech afgelopen oktober in Utrecht, waarin ze onder meer zei dat ‘de massieve inteelt in de islamitische cultuur een vrijwel onomkeerbare schade toebrengt aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims’.

Een soortgelijk bericht op Facebook leverde haar een ban op. Chohan: ‘Ook mijn eigen omgeving vindt dat je niet mag discrimineren of beledigen. Het is lastig, je merkt aan vrienden en familie dat ze zich distantiëren van je uitspraken en dat de Antifascistische Aktie (AFA) me weg wil zetten als neonazi. Maar het gevaarlijke van ergens op ingaan, is dat je de ander toch het idee geeft dat hij gelijk heeft. Dus ik ga niet overal op in.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.