nederland

Werkstraf geëist na verdrinkingsdood Salam (9)

Door Stagiair - 23 mei 2017

Het Openbaar Ministerie eist dinsdag werkstraffen van 120 uur tegen twee leerkrachten en drie badmeesters. De officier van justitie oordeelt de vijf schuldig aan de dood van Salam (9). Het meisje verdronk in september 2015 tijdens schoolzwemmen in Rhenen.

Volgens het OM had Salam extra toezicht nodig. Het Syrische kind kon niet zwemmen en mocht daarom alleen in het ondiepe deel van het zwembad. Na afloop van de zwemles zag een badgast Salam op de bodem van het diepe gedeelte liggen. Toen pas merkten de begeleiders dat er een leerling ontbrak.

Verzachtende omstandigheden

De school en het zwembad hebben weliswaar duidelijke afspraken gemaakt over het toezicht, maar daaraan hebben de verdachten zich niet gehouden, aldus de officier van justitie. Om die reden richt het OM zich alleen op de betrokken individuen en niet op de instanties. De leraren zeggen nooit te zijn geïnstrueerd over het protocol van schoolzwemmen.

Toch ziet het OM ook verzachtende omstandigheden. Alle verdachten hebben meegewerkt aan het onderzoek en geen van hen heeft een strafblad. De dood van Salam op zich is al een zware straf voor de verdachten. Wel vindt het OM de 120 uur werkstraf voor nalatigheid passend.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Salam, kind van Syrische vluchtelingen, sprak geen Nederlands. Haar vader vluchtte in 2014 uit Syrië, zijn gezin volgde in mei 2015. Salam verdronk tijdens haar derde zwemles.

Op 22 juni doet de rechter uitspraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.