René van Rijckevorsel

De Centraal-Afrikaanse Republiek Amsterdam

Door René van Rijckevorsel - 17 december 2012

De hoofdstad negeert landelijk beleid en doet meer voor ‘zielige’ Afrikanen dan voor eigen volk

Eigenlijk mag het niet, schrijven over de ‘volksrepubliek Amsterdam’. Het is een cliché dat je dient te vermijden.

Maar als een stad zo luidkeels verkondigt zich niets aan te trekken van landelijk beleid en ook besluit zelf een paspoort uit te geven, zit er weinig anders op.

Apparatsjik

In die rode republiek Amsterdam is Maarten van Poelgeest de invloedrijkste apparatsjik. ‘Amsterdam gaat niet op illegalen jagen, ook al stelt het kabinet-Rutte illegaliteit strafbaar,’ zei Van Poelgeest begin deze week. Aan het eind van de week besloot het kabinet dat betrapte illegalen een boete moeten krijgen van bijna 4.000 euro.

Pontificaal introduceerde de GroenLinks-wethouder het ‘Paspoort van Amsterdam’ een rood boekje op paspoortformaat dat illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers wijst op rechten, opvangmogelijkheden en andere faciliteiten.

Met dit document geeft Van Poelgeest illegalen niet alleen valse hoop, maar ook een bijna legale status. Met zijn acties ondermijnt de GroenLinks-politicus de rechtsstaat.

Begeerde plekken

Alsof dat nog niet voldoende is, kondigde Van Poelgeest ook een asielzoekerscentrum aan op een van de meest begeerde plekken in de stad. In de Houthavens in Amsterdam-West moet een opvangcentrum voor vijfhonderd vluchtelingen verrijzen.

Projectontwikkelaars die in diezelfde Houthavens tweeduizend huizen gaan bouwen, zijn compleet overvallen door de mededeling van Van Poelgeest.

Zielig

Zo verwordt Amsterdam steeds meer tot wijkplaats voor zielig veronderstelde vluchtelingen en illegalen uit Afrika en Oost-Europa, in plaats van voor het eigen Amsterdamse volk dat jarenlang op wachtlijsten staat voordat zij ergens een plekje krijgen.

Kan de Centraal-Afrikaanse republiek van Van Poelgeest niet beter worden gefinancierd door Ontwikkelingssamenwerking?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.