René van Rijckevorsel

Graag wat hernieuwd optimisme voor 2013

Door René van Rijckevorsel - 31 december 2012

Elkaar de put in praten in economisch zware tijden heeft geen enkele zin. Het is tijd voor hernieuwd optimisme

Dat de tijd van groeiende welvaart voorbij is, bleek uit de teneur van de nieuwjaarswensen. Het was opvallend hoe vaak de nadruk werd gelegd op het behoud van een goede gezondheid. Het mooie ‘voorspoedig’, dat vroeger zo vaak in combinatie met ‘nieuw jaar’ klonk, hoor je niet meer.

Levensstijl

Inderdaad is niets belangrijker dan een goede gezondheid. Maar als aan die voorwaarde is voldaan, vormen voorspoed en financiële zekerheid de volgende bron van zorg. Kan ik mijn hypotheeklasten blijven voldoen? De studie van de kinderen betalen? Kan mijn voorspoed mijn levensstijl bijbenen?

Vooral middenstanders, hun werknemers, en ZZP’ers zien zich geplaatst voor enorme uitdagingen. Veel traditionele winkeliers in luxe goederen, zoals designmeubelen of dure merkkleren, houden nauwelijks het hoofd boven water. Eénpitters lijden eronder dat bedrijfsleven en overheid bezuinigen op het inhuren van tijdelijk personeel.

Bezorgd

Deze groepen krijgen het in 2013 niet makkelijker, zeker nu burgers en bedrijven in het licht van de door het kabinet-Rutte aangekondigde lastenverzwaringen in 2014, de hand nog meer op de knip zullen houden. Ook wie zijn huis wil of moet verkopen, maar daar niet in slaagt, begint bezorgd aan 2013.

Maar hoe vervelend de crisis in 2013 kan uitpakken voor sommige groepen, feit blijft dat het welvaartsniveau in Nederland nog altijd uitzonderlijk hoog is – vergeleken met vroeger én met andere landen.

Het merendeel van de Nederlanders heeft gewoon nog vast emplooi. We zoeven over nieuwe of bredere snelwegen en in hogesnelheidstreinen naar het werk, maken ons nu al druk over de vakantiebestemming in de zomer van 2013 en werken soms voor bedrijfstakken – Rotterdamse haven! – waar het beter gaat dan ooit.

Optimisme

Elkaar de put in praten, dient geen enkel doel. De nieuwe omstandigheden vragen om hernieuwd optimisme. Maar ook om een verantwoordelijke regering die de lasten niet nóg verder verzwaart.

Want de economische omstandigheden kunnen alleen verbeteren, als de overheid niet de euro’s afpakt die de consument in winkelstraat of op internet had kunnen besteden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.