Paul Lieben

Loslippige Lubbers schaadt Koningshuis

Door Paul Lieben - 30 januari 2013

‘Wees nu eens aardig,’ schijnt oud-premier Ruud Lubbers te hebben gezegd tegen Beatrix, toen zij op het punt stond Máxima te ontmoeten. Nee, niet volgens Albert Verlinde in Shownieuws of iets dergelijks, maar volgens… Lubbers zelf, in het programma Nieuwsuur.

Ik zat toch wel een beetje met m’n oren te klapperen. Dit soort gesprekken is toch vertrouwelijk?

Tweede onthulling

Nu lijkt dit misschien nog tamelijk onschuldig, maar dat geldt minder voor Lubbers’ tweede onthulling in hetzelfde vraaggesprek. Juliana zou hebben getwijfeld of Willem-Alexander wel de juiste antenne had voor het koningschap. Zij had Lubbers ontboden op paleis Soestdijk om hierover te praten. Over Soestdijk gesproken: was/is er niet zoiets als ‘het geheim van paleis Soestdijk’?

In beide gevallen wees Lubbers op de goede rol die hij zou hebben gespeeld bij het wegnemen van twijfels over Willem-Alexander, of het nu zijn partnerkeuze betreft of zijn capaciteiten als aanstaande koning. Wat een ijdeltuiterij!

Eigen gerief

Of zijn onthullingen nu waar zijn of niet, een minister van Staat zou beter moeten weten dan voor eigen gerief oude en bovendien geheime koeien uit de sloot te halen. Deze kunnen de nieuwe Koning beschadigen, nog voordat hij goed en wel is begonnen. Met zulke vrienden kun je beter vijanden hebben.

Lubbers heeft behalve niet wijs, ook ‘niet aardig’ geopereerd tegenover Willem-Alexander. Zijn onthullingen zetten bovendien vraagtekens bij zijn eigen antenne als minister van Staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.