Gertjan van Schoonhoven

Milde rechters tolereren stompzinnige vernielzucht met Oud en Nieuw

Door Gertjan van Schoonhoven - 03 januari 2013

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast van GroenLinks heeft misschien zo z’n verdiensten, maar één groot nadeel heeft het ook.

Door de dubbele agenda van het Meldpunt – afschaffing van het zelf afsteken van vuurwerk; invoering van gecentraliseerde ‘professionele’ vuurwerkshows – is het net gaan lijken of het vuurwerk zelf de grote veroorzaker is van alle schade en overlast tijdens Oud en Nieuw. Dat is op z’n minst discutabel.

Sloopzucht

De traditionele sloopzucht rond de jaarwisseling – dit jaar waarschijnlijk alleen iets minder erg door het slechte weer – is natuurlijk gewoon mensenwerk. Of je die  sloopzucht bestrijdt met een vuurwerkverbod is de vraag. Gewoon flinke straffen uitdelen lijkt een probater middel.

En daar schort het aan. Het is een goede ontwikkeling geweest dat vandalen van de jaarwisseling tegenwoordig meteen voor de rechter worden gesleept, met vaak een bijbehorende hoge strafeis van het Openbaar Ministerie. Maar als de rechter zich vervolgens – zoals bijvoorbeeld gisteren in Den Haag – van zijn milde kant laat zien met niet meer dan een dagje cel en een weekje werkstraf, gaat het ontmoedigende effect natuurlijk weer goeddeels verloren.

Rellen

Wat is erg? Als Openbaar Ministerie en rechter daarover blijkbaar zo van mening verschillen, stellen de autoriteiten nog steeds geen duidelijke norm. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een weekje werkstraf voor een nachtje rellen met Oud en Nieuw net zo’n folklore wordt als de Nieuwjaarsduik.

Is die duidelijke norm dan nodig? Blijkbaar wel. Nog los van alle stompzinnige – doorgaans drankzuchtige – vernielzucht zelf, is Oud en Nieuw ook domweg een begrotelijke traditie geworden met alle preventieve veiligheidsmaatregelen vooraf en alle schoonmaak- en reparatiewerkzaamheden achteraf. Met al te milde rechters blijft dat zo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.