Gerlof Leistra

Schadelijk en onsmakelijk moddergevecht tussen advocaten Moszkowicz en Meijering

Door Gerlof Leistra - 10 januari 2013

Het hanengevecht tussen de advocaten Bram Moszkowicz en Nico Meijering begint onsmakelijke vormen aan te nemen.

Over het hoofd van hun (ex-)cliënt heen gooien beide partijen in de media met modder. Ze kunnen beter hun mond houden en de afwikkeling overlaten aan de deken van de Orde van Advocaten.

Inzet van de broederstrijd is de verdediging van Estelle Cruijff als getuige in de zaak tegen haar van ernstig geweld beschuldigde vriend Badr Hari.

Meijering – die Estelle Cruijff nu bijstaat – verwijt zijn collega dat hij te hoge kosten in rekening bracht en haar ‘wegtipte’ aan bevriende media. Die stonden Cruijff dan op te wachten bij werkafspraken in het hoofdstedelijke Amstel Hotel.

Getraineerd

Ernstiger is de beschuldiging dat Moszkowicz het horen van zijn cliënt bij de rechter-commissaris zou hebben getraineerd, terwijl zij graag wilde verklaren.

Laakbaar is ook dat Moszkowicz een sms’je van Cruijff aan zijn adres doorstuurt naar De Telegraaf. Daarmee schendt hij zijn beroepsgeheim en haar privacy.

Pal staan

Advocaten horen pal te staan voor hun cliënt. Dat belang dient voorop te staan. Moszkowicz heeft op zijn minst de schijn tegen, maar het is aan de deken om de nieuwe klacht aan zijn adres te onderzoeken. Die zou er intussen goed aan doen beide kemphanen tot kalmte te manen.

Vanwege een reeks klachten van andere cliënten, ongeoorloofde contante betalingen en een slepend belastingprobleem is Moszkowicz eind vorig jaar door de Orde van Advocaten voor het leven geschorst. Het hoger beroep dient volgende maand. Alle gedoe rond ‘Estelle’ maakt zijn zaak er niet beter op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.