Gerlof Leistra

Zinderende rechtbank bij uitspraak liquidatieproces

Door Gerlof Leistra - 29 januari 2013

De emoties spatten er de hele dag vanaf in De Bunker, tijdens de uitspraak van het Passageproces. Urenlang lazen de rechters een samenvatting voor van de vonnissen. Van de elf verdachten waren alleen Dino Soerel en Pinny Song aanwezig.

De publieke tribune zat vol pers, familie en vrienden van verdachten en nabestaanden van onder anderen Thomas van der Bijl.

De spanning zinderde door de zaal. De rechtbank was op onderdelen snoeihard voor het Openbaar Ministerie.

Kroongetuige

Het feit dat de verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe over de rol van Willem Holleeder als vermeende opdrachtgever van een aantal moorden lange tijd buiten het dossier waren gehouden, werd het Openbaar Ministerie (OM) zwaar aangerekend.

Voor Dino Soerel betekende dat grotendeels vrijspraak, terwijl het OM tegen hem levenslang had geëist. Maar door het achterhouden van vitale informatie, was hij volgens de rechtbank te zeer in zijn belangen geschaad.

Blije dochters

De dochters van Soerel reageerden uitgelaten dat hun vader slechts zes maanden kreeg voor het bezit van twee valse paspoorten en het witwassen van 25 mille. ‘Natuurlijk zagen we het wel een beetje aankomen, omdat de rechtbank onze vader al had vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, maar je weet het nooit.’ Overigens zit Soerel nog wel een jarenlange straf uit voor grootschalige drugshandel.

Beroep

Voor de broers van Jesse Remmers kwam het levenslang in zijn geval niet helemaal onverwacht, ‘maar het is geen leuke boodschap’. Vervolgens feliciteerden ze de dochters van Soerel.

Het ligt voor de hand dat het OM in het geval van Soerel en Ali Akgun – die eveneens na een eis van levenslang wegkwam met een lage straf – hoger beroep aantekent. Dat zal ook gebeuren in het geval van de meeste verdachten.

Vier jaar na de start van het monsterproces is de eerste fase afgerond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.