Simon Rozendaal

Aardbevingen? Kom op Grunnegers, nuchter blijven!

Door Simon Rozendaal - 11 februari 2013

Terecht dat de NAM de schade door de Groningse aardbevingen vergoedt, maar de getroffenen moeten niet overdrijven. Andermaal wordt duidelijk hoe hard we de aardgasbaten nodig hebben.

Wat moet het heerlijk zijn om huiseigenaar in Groningen te zijn. Elk scheurtje in je oude huis mag je op kosten van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laten vergoeden. Moet je plafond worden gewit of heb je nieuwe kozijnen nodig, dan begin je gewoon over de aardbevingen. Je kunt het proberen – niet geschoten is altijd mis.

De afgelopen dagen leek het alsof de San Andreas Fault – de grote Californische breuklijn – zich in Groningen bevond. Elke dag mekkerende Groningers op het journaal en in de krant. Kom op, Grunnigers, waar is die spreekwoordelijke nuchterheid van jullie gebleven?

Chinezen

Als gevolg van de gaswinning zijn er de laatste tijd minuscule aardbevingen geweest, van 2 tot 3 op de schaal van Richter. Dat heet officieel dan wel aardbeving, maar het is meer te vergelijken met een stevige vrachtauto die door de straat rijdt. Als alle Chinezen tegelijk van hun keukenstoel springen, veroorzaakt dat een zwaardere aardbeving dan waar ze nu in Groningen last van hebben.

Het is schandalig dat de NAM in het verleden heeft geprobeerd om de relatie tussen gaswinning en de bevinkjes te ontkennen. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat door gaswinning de bodem daalt, en dat als de bodem daalt, huizen daardoor kunnen verzakken.

Uitkeringen

Het is volkomen terecht dat de NAM nu wel ruimschoots de schade vergoedt. Laten we hopen dat ze daar niet al te kinderachtig in zijn en die paar sjoemelende Groningers door de vingers zien.

Voor de rest van Nederland doen de aardbevingen overigens wel pijn. Dagelijks lezen en horen we wat we al een beetje hadden verdrongen: dat het Groningse aardgas de Nederlandse staat zo’n 200 miljard euro heeft opgeleverd. Geld dat we nu heel goed zouden kunnen gebruiken.

Maar wat hebben we ermee gedaan? We hebben er het royaalste uitkeringenstelsel ter wereld mee opgebouwd. Au.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.