Jelte Wiersma

Linkse weerstand tegen plezierjacht is onzinnig en kortzichtig

Door Jelte Wiersma - 28 maart 2013

PvdA, D66 en GroenLinks willen de plezierjacht afschaffen. Hun plannen zijn onverstandig: de duizenden jagende mannen en vrouwen verrichten nuttig werk.

De drie partijen schreven een initiatiefnota om tot één Natuurwet te komen. Ze stellen onder meer voor om de jacht op eenden, fazanten, hazen, konijnen en houtduiven te verbieden.

Reden: het is plezierjacht. En plezier hebben in het doden van dieren is natuurlijk pervers, zo vinden PvdA, D66 en GroenLinks.

Nuttige hobby

Nu is nagenoeg alle jacht plezierjacht. Jagen is een hobby voor zo’n dertigduizend Nederlanders.

Het is de nuttigste hobby die er is. Want doordat deze jagende mannen en vrouwen met plezier weiland, bos en duinen intrekken, blijft Nederland leefbaar. Overal waar niet mag worden gejaagd, groeien populaties zoals die van damherten en ganzen zo snel dat er schade en overlast ontstaat.

Moordmachines

Dat leidt er telkens toe dat de overlast en de schade zo groot worden dat zelfs natuurorganisaties de jagers smeken om toch maar te schieten.

Er zijn bijvoorbeeld zo veel ganzen – die alles kaalvreten – dat natuurorganisaties jagers vroegen massaal te gaan schieten. De jagers weigerden – zij zijn geen moordmachines.

Open armen

Omdat er op hen wordt gejaagd, veroorzaken eenden, fazanten, hazen, konijnen en houtduiven weinig overlast. Door de jacht te verbieden, zal uiteindelijk dusdanig veel overlast ontstaan dat jagers worden gevraagd om snel veel dieren en vogels te schieten.

Maar het is de vraag of er dan nog jagers zijn.

Velen wijken wegens de te strenge Nederlandse regels al uit naar Duitsland, waar ze met open armen worden ontvangen. De Duitsers snappen namelijk wel dat dankzij het plezier dat jagers hebben, overlast door dieren en vogels wordt voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.