Gerlof Leistra

Na rapport-Cohen moeten bestuurders ‘Haren’ alsnog de eer aan zichzelf houden

Door Gerlof Leistra - 08 maart 2013

De commissie die onder leiding van Job Cohen (PvdA) de rellen in Haren onderzocht, had een half jaar nodig om een logische conclusie te trekken. De verantwoordelijke bestuurders kunnen niet aanblijven.

Dat de autoriteiten ernstig hebben gefaald voor en tijdens ‘Project-X’ in Haren, wisten we al sinds september vorig jaar. Het via Facebook aangekondigde ‘verjaardagsfeestje’ ontaardde in grootschalige rellen en enorme schade.

De kersverse burgemeester was te onervaren om daadkracht te tonen. De politie greep veel te laat en onvoldoende in. De voorspelbare olievlekwerking van sociale media werd schromelijk onderschat.

Half jaar

Een commissie onder leiding van oud-burgemeester Job Cohen (PvdA) van Amsterdam had bijna een half jaar nodig om de logische conclusie te trekken dat burgemeester Rob Bats (VVD) van Haren en korpschef Oscar Dros grote fouten hebben gemaakt. Dat had veel sneller gekund en gemoeten.

De verwijten zijn ernstig. Bats – nog maar net burgemeester – besloot veel te laat om extra hulptroepen op te trommelen. Daardoor stonden in eerste instantie slechts acht ME’ers en vier agenten te paard tegenover de snel aanzwellende meute. De ervaren Dros had de burgemeester beter moeten adviseren.

Materieel

Het ‘draaiboek’ rammelde aan alle kanten. Van elders opgeroepen ME’ers wisten de weg in het dorp niet en kregen amper instructies. Het materieel ontbrak om de horde opgefokte relschoppers effectief te bestrijden. Daardoor werden de inwoners van Haren langdurig blootgesteld aan geweld en vandalisme. Plunderaars konden ongestoord hun slag slaan.

Het zou de verantwoordelijke bestuurders hebben gesierd als ze meteen na de rellen de eer aan zichzelf hadden gehouden. Na publicatie van het rapport-Cohen kunnen ze niet met goed fatsoen aanblijven. De onervaren Bats zakte volledig door het ijs en liet zijn burgers in de kou staan.

Dros beweerde dat de politie met alle scenario’s rekening had gehouden. O ja?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.