Gertjan van Schoonhoven

Terecht dat VVD en SP eindelijk de bezem willen halen door Sopranos-eiland Sint-Maarten

Door Gertjan van Schoonhoven - 29 maart 2013

De opstelling van Nederland in de corruptiezaak op Sint-Maarten is volstrekt onduidelijk. Goed dat VVD en SP pleiten voor een rijksofficier die de bezem gaat halen door de voormalige kolonie.

Zoals families hun vetes en irritaties even bijleggen op de dag dat er een familielid trouwt, zo zal ook het Koninkrijk der Nederlanden zich op 30 april op z’n paasbest voordoen.

De abdicatie van koningin Beatrix, in het Paleis op de Dam, en de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk, worden bijgewoond door de Rijksministerraad en ook de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, de drie andere landen binnen het Koninkrijk.

Verhoudingen

Het Koninkrijk der Nederlanden in volle glorie veelkleurig bijeen, maar dat het echt lekker loopt in dat postkoloniale Koninkrijk, kan niemand beweren.

De laatste tijd is het vooral Sint-Maarten dat de verhoudingen op scherp zet. Een rapport bracht ruim een jaar geleden al aan het licht dat het eiland tot op hoog niveau wordt verziekt door misdaad en corruptie. Sindsdien is niet gebleken dat dit beeld te somber was.

Bordelen

De laatste weken is Sint-Maarten in de greep van een corruptiezaak rond bordelen, waarbij niet alleen een parlementslid is betrokken, maar ook de namen zijn gevallen van de minister van Justitie – tevens bordeelhouder – en het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Centraal in het schandaal staat een bordeel geheten Bada Bing – de stripclub uit de maffiaserie The Sopranos.

Autonoom

Zoals wel vaker bij de voormalige Antillen, is het niet geheel duidelijk wat de opstelling van Nederland zou moeten – en vooral kán – zijn. Want ja, wie denkt dat de Europese Unie ingewikkeld is, die kent het Koninkrijk der Nederlanden niet. Dat bestaat uit vier volstrekt ongelijke landen die toch alle ‘autonoom’ zijn.

Tegelijk zijn ze niet zo autonoom dat er geen ingrijpen mogelijk is als een van de landen er een potje van maakt. Maar dat moet via de band van het Koninkrijk. ‘Den Haag’ alleen kan weinig.

Wonderen

Het is deze ‘waarborgfunctie’ waarop VVD en SP zich nu beroepen om te pleiten voor een rijksofficier of rijkscommissaris die de bezem door Sint-Maarten gaat halen. De suggestie is de moeite waard om op haalbaarheid te bekijken, maar verwacht er geen wonderen van.

Wonderen heeft het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden vakkundig uitgesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.