Gerlof Leistra

Van der Laan kraait te snel victorie over aanpak jonge criminelen

Door Gerlof Leistra - 05 maart 2013

Het is goed dat 600 zware criminele jongeren in Amsterdam extra hard worden aangepakt. Maar de enige echte remedie voor deze groep lijkt in de meeste gevallen gewoon vastzetten.

Als je burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam mag geloven, is de aanpak van jonge criminelen van de Top-600 een succes.

Maandag presenteerde hij klinkende cijfers. Er zijn 59 procent minder aanhoudingen verricht en de recidive is afgenomen met 57 procent. Eerst geloofde hij de cijfers zelf ook niet, maar het was echt geen reclameplaatje.

IJsberg

Het gaat om overwegend Marokkaanse en Surinaamse criminelen die zich onder meer schuldig maken aan overvallen, straatroof, geweld en inbraken. De 600 vormen het topje van de ijsberg. Volgens schattingen gaat het om minimaal 2500 ‘zware jongens’.

Van de 600 zitten er 176 vast. In die tijd kunnen ze geen misdrijven plegen. Dat is een deel van de verklaring van het geclaimde succes.

Verder zegt het aantal aanhoudingen niets over de werkelijk gepleegde criminaliteit. Wellicht zijn de meesten de politie te slim af of hebben ze hun ‘werkgebied’ verplaatst naar buiten de regio.

Stoornissen

Om de 600 criminelen in het gareel te krijgen, werken dertig instanties nauw samen, waaronder politie, justitie, ggd en reclassering.

Niet alle resultaten zijn gunstig, blijkt uit de Kwartaalmonitor. Zo weigeren 87 jongeren zich te laten screenen op eventuele stoornissen en verslaving en is dat in 304 gevallen niet gelukt. Waarom niet?

Het grootste deel van de afgeronde ‘zorginterventies’ – 53 procent – wordt ‘niet succesvol’ afgesloten. Zijn deze jongeren onverbeterlijk? Wat gebeurt er met hen?

Remedie

Natuurlijk is het goed dat deze dadergroep hard wordt aangepakt, maar de enige remedie lijkt in de meeste gevallen gewoon vastzetten. Van de Top-600 lopen er 424 vrij rond. Die worden echt niet 24 uur per dag gevolgd. En dan zijn er nog duizenden probleemgevallen die zo op de lijst kunnen.

Van der Laan moet niet te snel victorie kraaien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.