Arendo Joustra

Koning Willem-Alexander vaart frisse, moderne koers

Door Arendo Joustra - 30 april 2013

Willem-Alexander is nog maar net koning, maar een ding is nu al duidelijk: met hem aan het hoofd waait er een vernieuwende frisse wind door onze monarchie.

Koning Willem-Alexander is dinsdag veelbelovend begonnen aan het hoogste ambt. Hij kan terugkijken op een vlekkeloos verlopen dag.

De emoties, die gemakkelijk de kop opsteken, zeker als je je eigen moeder moet toespreken, bleven waar ze horen: binnenboord.

Slechte herinnering

Mooi was de ondertekening van de Akte van Abdicatie, met alle niet uitgesproken grote woorden. Net als de scene op het bordes, waaraan prinses Beatrix een slechte herinnering moet hebben.

Toen zij daar 33 jaar geleden stond, kwam haar moeder, prinses Juliana, niet boven het lawaai uit. Het zal niet voor niets zijn dat Beatrix dinsdagochtend koos voor de woorden ‘enkele ogenblikken geleden’ en niet voor ‘zojuist’, het woord met de lange ‘ssst’ waarmee Juliana tevergeefs om stilte vroeg.

Vlot

Indrukwekkend was de beëdiging en inhuldiging in De Nieuwe Kerk. Zo fraai in beeld gebracht door talloze camera’s, dat het bijna niet echt leek. Het kwam ook door, naast de troon, koningin Máxima, die grandiozer oogde dan ooit.

De inhuldigingsrede van koning Willem-Alexander was vlot en modern. Anders dan bij die van zijn moeder en grootmoeder zaten er geen, retorisch gezien, memorabele zinnen in. Maar wat gevleugeld wordt, blijkt altijd pas na verloop van tijd.

Losser

Opvallend was dat hij, anders dan zijn moeder 33 jaar geleden, niet refereerde aan het leerstuk van de constitutionele monarchie dat een koning boven de partijen dient te staan. Mogelijk spreekt dat voor hem zo vanzelf, dat hij het niet nodig vond dat nog eens apart te vermelden.

Het televisie-interview had al een voorproefje laten zien van hoe Willem-Alexander het koningschap gaat invullen. Dinsdag is die indruk nog eens bevestigd. Hij is minder plechtstatig dan zijn moeder, losser in omgang en taal, moderner van opvatting.

Het feest in Amsterdam – wat een contrast met 33 jaar geleden – ging dinsdag tot in de late uurtjes door. Maar vandaag kunnen we allemaal – eindelijk weer Oranjeloos – aan het werk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.