Liesbeth Wytzes

Natuurlijk kun je met een scootmobiel het Rijksmuseum niet in!

Door Liesbeth Wytzes - 17 april 2013

Scootmobiels zijn onbestuurbaar en levensgevaarlijk. Het is dan ook niet meer dan logisch dat die dingen bij de poort van het Rijksmuseum worden geweerd.

Ja, daar kunnen we op wachten. Is het Amsterdamse Rijksmuseum klaar – op dit moment toch echt een van de mooiste musea ter wereld – dan begint het gezeik.

Eerst was er al een brompot in de krant die mopperde dat ‘de kleine man’ te weinig aandacht kreeg bij de renovatie van het museum, want De Nachtwacht was bij de verhuizing verpakt in een doek met namen van Grote Bedrijven. Huuuu. Toen was er een oud-museum directeur die tijdens de spectaculaire opening nuffig zei dat het gebouw te chic was voor vuurwerk.

De scootmobilist

Oudehoer is troef, om met Gerard Reve te spreken. Er is ook al iemand van de trap gekukeld. Waarschijnlijk omdat die zo om zich heen keek, maar wat gebeurt er? De trap wordt aangepast. Uitkijken moet je!

En nu heeft zich een ontevreden scootmobilist met veel bombarie gemeld. Het is namelijk zo dat deze meneer met zijn scootmobiel het museum niet in mag! De wereld is vol onrecht, maar dat is wel iets van de eerste categorie. Alsof die man daar geen recht op heeft! Hij heeft met zijn belastinggeld toch ook… etc, etc.

Wie bestuurt wie?

Nu kom ik wel eens een scootmobiel tegen op straat – wie niet, ze zijn all around – en dan vraag ik me steeds af wie er nu precies de baas is: bestuurt de inzittende dat ding, of wordt hij erdoor meegesleept? Soms kijkt de bestuurder zo panisch dat het lijkt alsof hij al uren door zijn eigen scootmobiel over ’s Heeren wegen wordt voortgejaagd.

En dat is ook zo. De website scootle.nl geeft een fraai overzicht van de ongelukken waarbij scootmobiels waren betrokken in 2012. Laat ik voorop stellen dat de scootmobiel een fantastische uitvinding is die veel mensen plezier geeft en ervoor zorgt dat ook wie niet meer goed loopt, nog een sociaal leven heeft.

Ongelukken

Alleen, wat een rare dingen gebeuren ermee! De lijst op genoemde site betreft 35 ongelukken. In elk geval 19 daarvan waren bizarre ongelukken veroorzaakt door de scootmobilist. Is er een sloot in zicht, dan rijdt daar geheid een scootmobiel in.

Ook wordt er nogal eens een pui geramd door een op hol geslagen scootmobiel. Een vrouw in zo’n ding kwam zelfs om het leven toen ze haar vervoersmiddel per abuis naar achteren reed (de trap af) in plaats van naar voren (de lift in). Eén verkeerde beweging kan er al voor zorgen dat de complete scootmobiel op z’n kant terechtkomt.

Weg met die dingen!

Hoe kan je nu in vredesnaam beweren dat je met zo’n log en onhandelbaar ding moeiteloos door het Rijksmuseum kunt manoevreren en het voorstellen alsof zulke mensen daar dus niet naar binnen kunnen, terwijl er gewoon plenty rolstoelen klaarstaan? Je gaat toch ook niet fietsen door een museum, dat snapt een kind. Er staan namelijk best veel spulletjes die kapot kunnen.

Maar goed, er zijn nu eenmaal mensen die elke gelegenheid aanpakken om zich miskend en tekort gedaan te voelen. En partijen, zoals in dit geval GroenLinks, die er als de kippen bij zijn om Onrecht aan de kaak te stellen. Wees liever blij dat we zoiets moois in het land hebben, al moet je je scootmobiel dan even laten staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.