Gerlof Leistra

Terecht dat Moszkowicz uit de advocatuur wordt gezet

Door Gerlof Leistra - 22 april 2013

De advocatuur wilde graag aan de overheid laten zien dat het in staat is orde op zaken te stellen in eigen kring. Door fout op fout te stapelen was Bram Moszkowicz een gemakkelijke prooi voor de beroepsgroep die daarmee aantoont op eigen benen te kunnen staan.

Dat Bram Moszkowicz vanmiddag niet wegdook voor het finale vonnis, siert hem. Verder was zijn verdediging onvoldoende en bij voorbaat kansloos.

In Den Bosch hoorde de omstreden advocaat terecht dat hij zijn vak vanwege een reeks aan fouten en tekortkomingen niet meer mag uitoefenen. Het Hof van Discipline – de hoogste tuchtrechter van de beroepsgroep – nam daarmee het eerdere vonnis van de Raad van Discipline over.

Golf aan kritiek

De val van Moszkowicz kwam niet onverwacht. In 2006 raakte hij in de problemen toen hij de beruchte crimineel Willem Holleeder bijstond.

Die werd verdacht van afpersing van onder anderen zakenman Willem Endstra, tot diens moord in 2004 eveneens cliënt bij Moszkowicz. Na een golf aan kritiek wegens vermeend tegenstrijdige belangen trok Moskzowicz zich als raadsman van Holleeder terug.

Klachten

Vorig jaar begon de Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten na een vijftal klachten van cliënten een procedure tegen Moszkowicz.

Die had tegen de regels in grote bedragen contant geld van cliënten aangenomen, zijn boekhouding was een puinhoop, hij had amper de verplichte studiepunten gehaald en na 2007 geen jaarrekeningen meer ingediend.

Orde op zaken

Met het snoeiharde oordeel van het Hof laat de beroepsgroep zien dat zij in staat is orde op zaken te stellen in eigen kring. De overheid dreigde die rol op zich te nemen als dat niet zou gebeuren.

Die dreiging is nu uit de lucht. Dat de zaak van Moskzowicz daarvoor werd gebruikt, maakt het voor de ex-raadsman extra wrang. Maar hij had het er zelf naar gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.