Gerlof Leistra

Terecht dubbel slot voor pedofiel Robert Mikelsons

Door Gerlof Leistra - 26 april 2013

Voor de ouders van de misbruikte kinderen is het wellicht een schrale troost, maar in hoger beroep heeft pedofiel Robert Mikelsons nog eens een jaar extra gevangenisstraf gekregen.

Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelde hem vrijdagmorgen tot 19 jaar en tbs. In de praktijk is dat levenslang. Omdat hij onbehandelbaar lijkt voor zijn afwijking, zal hij zijn dagen uiteindelijk slijten op een longstay-afdeling.

‘Korting’

Het pleidooi van de advocaten voor forse strafverlaging nam het Hof niet over. De maximale straf bedraagt in dit geval twintig jaar en tbs. Omdat de gedragsdeskundigen Robert Mikelsons slechts in verminderde mate toerekeningsvatbaar achten, krijgt hij een jaar ‘korting’.

Zijn coöperatieve houding tijdens het onderzoek, de uitvoerige publiciteit over de zaak en voorbarige uitlatingen van onder anderen politici leveren hem verder geen korting op. Die factoren wegen volgens het Hof niet op tegen de aard en omvang van de gepleegde feiten.

Tegenvaller advocaten

De advocaten vroegen de tbs al na een derde van de straf te laten ingaan. Ook dat verzoek heeft het Hof niet gehonoreerd. Daardoor verhuist Robert Mikelsons pas na de gebruikelijke twee derde van zijn straf naar een kliniek. Tenzij hij in de gevangenis niet te handhaven valt. Dan kan hij eerder worden overgeplaatst.

Voor zijn advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot is het arrest een tegenvaller. Aan hun inzet en expertise heeft het niet gelegen. Met deze harde uitspraak doet het Hof wel recht aan de feiten: die zijn dermate schokkend dat Robert Mikelsons nooit meer vrij zou moeten komen. Een lange straf gevolgd door tbs heet in het jargon ‘een dubbel slot op de deur’.

Dat is ook het enige dat hij verdient.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.